fbpx

‘Amerikaanse bondgenoten moeten gewoon doen wat VS hen opdraagt’

Turkije en andere satellieten van Amerika moeten gewoon doen wat de VS hen opdraagt. Bondgenoten die dat niet doen, zullen door Washington worden gestraft.

“We hebben niet echt bondgenoten, we hebben satellieten en een goede satelliet doet wat hem wordt verteld. En als het zich niet als een goede satelliet wil gedragen, halen we een grote stok tevoorschijn en bedreigen ze”, zegt de voormalige Amerikaanse diplomaat Jim Jatras.

Hij reageert op de waarschuwing van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Turken. Die willen het Russische S-400 luchtverdedigingssysteem aanschaffen, zeer tegen de zin van de Amerikanen.

Het ministerie dreigt de NAVO en alle andere bondgenoten met sancties als die net als Turkije soortgelijke aankopen zouden doen.

BEKIJK OOK
UNDP financiert bouw CBB-kantoor Stoelmanseiland

Sancties

Woordvoerster Heather Nauert zegt dat de VS al “heel duidelijk hadden gemaakt wat sancties kon opleveren voor andere landen en entiteiten over de hele wereld’, als ze doorgaan met het kopen van Russische systemen.”

De S-400 Trioemf is een geavanceerde Russische concurrent van het Amerikaanse Patriotsysteem. Met de Trioemf kan elk gevechtsvliegtuig binnen een straal van 400 kilometer uit de lucht geschoten worden en kunnen tientallen doelwitten tegelijk worden gevolgd en aangevallen.

De ‘Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act’ (CAATSA) geeft de Amerikaanse overheid het mandaat om landen te straffen die belangrijke aankopen doen bij Russische bedrijven in de defensiesector.

Foto: Wikipedia | Vitaly V. Kuzmin