Amerikaanse bondgenoot op Europese terroristenlijst

Redactie GFC Nieuws — De Europese Unie heeft Saoedi-Arabië opgenomen op een lijst van landen die een bedreiging vormen omdat zij terrorisme steunen of te weinig willen doen om het financieren van terrorisme tegen te gaan. Amerika heeft de lijst veroordeeld.

Op de terreurlijst staan 23 landen, waaronder naast Saoedi-Arabië onder andere Irak, Afghanistan, Libië en Panama, maar ook Amerikaanse territoria als Guam, Puerto Rico en de Maagdeneilanden.

De lijst moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de lidstaten, maar stuit nu reeds op tegenstand van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Riyad wordt al veel langer in verband gebracht met het steunen van jihadistische en terroristische organisaties over de hele wereld, en zou banden hebben met de terroristen die de aanslagen van 11 september 2001 op Amerikaanse doelen pleegden.

Saoedi-Arabië is de grootste klant van Amerikaanse wapens. CNN onthulde eerder deze maand dat veel van het Amerikaanse wapentuig terechtkomt bij Al Qaida-strijders in Jemen.

Overige berichten