Amerikaans belastinggeld naar Afghanistan ondanks ‘spelen met jongens’

Het Pentagon gaf geld aan Afghaanse gewapende machten terwijl bij het ministerie bekend was dat het leger en veiligheidstroepen betrokken waren bij een groot aantal mensenrechtenschendingen, waaronder seksueel misbruik van kinderen.

De onthutsende onthullingen staan in een onlangs vrijgegeven rapport van de Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR), een Amerikaanse overheidsinstelling die onafhankelijk toezicht moet houden op projecten en activiteiten voor de wederopbouw van Afghanistan.

Bacha bazi, letterlijk: spelen met jongens in het Farsi dialect) is een bijzondere vorm van seksuele slavernij en kinderprostitutie in Centraal-Azië, van prepuberale jongens en adolescenten, een traditie die al lange tijd bekend is. [Wikipedia]

In het document staat dat de regering-Obama het Afghaanse leger financierde terwijl men wist dat die de mensenrechten schond, waaronder seksueel misbruik van minderjarigen.

Het rapport is in juni 2017 afgerond, maar werd pas op 18 januari vrijgegeven.

De Amerikaanse wet-Leahy verbiedt het financieren van buitenlandse militaire of politie-eenheden wanneer er betrouwbaar bewijs is dat deze eenheden de mensenrechten ernstig hebben geschonden.

Meer dan een derde van de mensenrechtenschendingen die in het rapport staan, blijven geheim. De schendingen gebeurden tussen 2010 en augustus 2016. President Obama zat aan van januari 2009 tot en met januari 2017.

Overige berichten