Amerika zou een “wereldwijde prioriteit” moeten zijn voor COVID-19-vaccins, zegt PAHO-directeur

GFC NIEUWSREDACTIE- Bij het eenjarig jubileum van de pandemie in Latijns-Amerika “zijn we zeker niet uit de gevarenzone. De omvang van dit verlies is niet te overzien”, zegt de PAHO-directeur.

De directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), Carissa Etienne, beschreef Amerika vandaag als het ‘epicentrum’ van de COVID-19-pandemie en riep de internationale gemeenschap op om regionale toegang tot vaccins ‘een wereldwijde prioriteit’ te maken.

“De levensreddende kracht van vaccins zou geen voorrecht moeten zijn van weinigen, maar een recht voor iedereen – vooral de landen met het grootste risico zoals die in Amerika, die nog steeds het epicentrum van de pandemie zijn,” zei Etienne tijdens haar wekelijkse persconferentie. “Onze regio heeft zo snel mogelijk en zoveel mogelijk vaccins nodig om levens te redden.”

Ze beweerde dat Amerika de regio is die het zwaarst is getroffen door de COVID-19-pandemie en dat “miljoenen kwetsbaar blijven voor infectie en dood”. Terwijl 28 landen zijn begonnen met het verstrekken van COVID-19-vaccins via bilaterale overeenkomsten met fabrikanten of kleine donaties uit andere landen, “is dat niet genoeg, en het is niet acceptabel.”

In een hoopvolle ontwikkeling zullen landen die COVID-19-vaccins ontvangen via COVAX – het wereldwijde mechanisme dat werkt om eerlijke toegang te garanderen – de komende weken honderdduizenden doses ontvangen, zei ze.

Het Revolving Fund van PAHO heeft de inspanningen geleid namens regionale landen om vaccins aan te schaffen via COVAX.

Maar “ondanks de stappen die worden ondernomen om vaccins zo snel mogelijk af te leveren, lopen we nog ver achter op waar we als regio zouden moeten zijn”, zei Dr. Etienne.

“Daarom dringen we er bij de wereldwijde gemeenschap op aan om van COVID-vaccinaties in Noord- en Zuid-Amerika een wereldwijde prioriteit te maken, aangezien daar de behoefte en de risico’s het grootst zijn.”

De eerste distributie van door COVAX verkregen vaccins naar landen in de regio zal ongeveer 2% tot 2,5% van de bevolking beslaan.

Etienne markeerde het eenjarige jubileum van de eerste COVID-19- geval in Brazilië en wees erop dat sindsdien meer dan 10 miljoen Brazilianen zijn besmet en dat het getij nog niet gekeerd is in de regio, met bijna 50 miljoen mensen in het gebied van de Amerika’s die besmet zijn met het virus.

Hoewel onlangs aanzienlijke afnames van COVID-19-gevallen zijn gemeld, is een groot deel daarvan te danken aan verbetering in de VS, waar het aantal nieuwe infecties en sterftegevallen deze week met 30% afnam ten opzichte van vorige week.

Ondertussen zijn de pandemische omstandigheden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gemengd. Dr. Etienne zei: “… Ik wil benadrukken dat we zeker niet uit de gevarenzone zijn.”

Het aantal nieuwe gevallen is drastisch afgenomen in Uruguay, waar snelle implementatie van volksgezondheidsmaatregelen het hoog aantal infecties heeft doen afnemen.

In Brazilië, Colombia en Ecuador was de daling minder substantieel, met een daling van ongeveer 4% deze week in vergelijking met vorige week.

In veel landen neemt de infectie nog steeds toe. Peru lijdt aan nieuwe uitbraken langs de Amazone-grens met Brazilië en Colombia.

In het Caribisch gebied melden Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, en de Turks- en Caicoseilanden een toename van nieuwe besmettingen.

“Om het virus onder controle te houden, moeten we waakzaam blijven en ons inzetten voor de volksgezondheidsmaatregelen waarvan we weten dat ze effectief zijn – vooral omdat nieuwe varianten in de regio circuleren en de belasting van onze gezondheidssystemen kunnen vergroten,” zei Etienne.

“Dat is de reden waarom PAHO de verspreiding van het virus in onze regio blijft volgen op veranderingen in de overdracht, en waarom landen de preventie maatregelen in acht moeten blijven nemen, te weten het houden van fysieke afstand, het aandoen van maskers en het vermijden van massale bijeenkomsten vermijden.”

Etienne verzekerde dat COVID-vaccins die via COVAX worden verkregen, veilig en effectief zijn.

Het is aangetoond dat de vaccins – rigoureus en grondig geëvalueerd door de WHO en, in veel gevallen, door nationale regelgevende instanties – de kans op ernstige symptomen drastisch verminderen.

“Door de kracht van vaccins heeft onze regio pokken, polio, rubella en mazelen geëlimineerd”, zei Etienne. “Met COVID-19 is dat niet anders: veilige en effectieve vaccins zullen ons helpen het tij van deze pandemie te keren, maar alleen als we de meest kwetsbaren kunnen bereiken, ongeacht waar ze wonen of wie ze zijn.”

“En we zullen nog steeds de bewezen volksgezondheidsmaatregelen moeten handhaven zoals testen, contactopsporing, fysieke afstand, handhygiëne, quarantaine en maskers totdat de pandemie verdwijnt.”

Overige berichten