fbpx
Amerika transparant over falende ziekenhuizen: ziekenhuisbacterie maakt miljoenen slachtoffers

Je gaat naar een ziekenhuis om beter te worden, niet om nieuwe infecties op te lopen. Maar al te vaak is dat echter precies wat gebeurt.

Ieder jaar sterven ongeveer 100.000 Amerikanen door ziekenhuisbacteriën. Resistente micro-organismen zijn in de VS jaarlijks verantwoordelijk voor een kleine twee miljoen ernstig zieken.

De cijfers komen van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), dat vaststelt dat er nog teveel ziekenhuizen zijn waar teveel patiënten besmet worden met bacteriën die resistent zijn tegen de meeste antibiotica.

Ziekenhuisbacterie: eng, maar wel degelijk behandelbaar

De staat Californië besloot open kaart te spelen en voorziet het publiek van harde cijfers met duidelijke verklaringen over welke ziekeninrichtingen het goed doen en bij welke nog het een en ander te wensen overblijft.

Doelen

Clostridium difficile (C. diff) is een bacterie die bij ongeveer 50% van de pasgeboren baby’s en 9% van de volwassenen in de darm voorkomt. Onder normale omstandigheden veroorzaakt deze bacterie geen klachten. Clostridium difficile is dan een onderdeel van de darmflora en krijgt geen kans om zich te vermenigvuldigen als de darmflora in evenwicht is. De schadelijke bacteriën kunnen pas klachten veroorzaken wanneer de darmflora niet in evenwicht is (bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica) waardoor C. diff zich kan vermenigvuldigen (koloniseren).

Bron: Maag Lever Darm Stichting

De overheid stelde in 2009 specifieke doelen om het aantal besmettingen te voorkomen, die tegen 2013 zouden moeten worden gehaald.

Maar anno 2014 was van die doelen slechts één gehaald. Het aantal MRSA-besmettingen bijvoorbeeld, moest met de helft terug. Het resultaat was een magere 36 procent minder infecties.

De grootste vijand is niet eens meer de beruchte MRSA: diens plek is ingenomen door de Clostridium difficile (C. difficile of C. diff, zie kader).

Deze infectie, die hevige diarree kan veroorzaken, verspreid zich vooral door slechte handhygiëne maar ook door de wijze waarop antibiotica wordt ingezet.

Een arts legt uit dat patiënten met een onbekende infectie vaak een breedspectrum antibioticum krijgen, waardoor veel bacteriën in de darmen van de zieke worden gedood.

Hierdoor sterven veel goede bacteriën en heeft de C-diff opeens veel ruimte om te gedijen.

Kamers soppen en handen wassen

Een woordvoerder van één van de ziekenhuizen die in gevecht is met de C. diff zegt dat grondige schoonmaak van kamers met bleekmiddel en ultraviolette straling, zorgvuldiger gebruik van antibiotica en persoonlijke hygiëne, met name handen wassen, heeft gezorgd voor een sterke daling van infecties.

“Wij hebben geleerd dat het niet uitsluitend te maken heeft met het schoonmaken van kamers. Als we onze omgeving niet goed beheren, zullen wij de infecties overdragen op onze patiënten”.

Meer nieuws

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…