fbpx

Amerika straft bondgenoten met nieuwe importheffingen

Redactie GFC Nieuws — Amerika zal nieuwe heffingen opleggen aan Europa voor zo’n 11 miljard dollar aan goederen. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger USTR zei dat de VS commerciële vliegtuigen, onderdelen, wijn, kaas, zuivel en andere producten zwaarder gaat belasten.

Donald Trump verhevigt de strijd tegen de Europese bondgenoten door Europa strafheffingen op te leggen. Hierdoor zullen Europese producten duurder worden voor zijn eigen consumenten.

In augustus vorig jaar vroeg de Europese Unie (EU) aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om te bevestigen dat de Unie had voldaan aan de WTO-regels voor subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus.

Eerder, in mei van dat jaar, had de beroepsinstantie van de WTO geoordeeld dat de EU had nagelaten gesubsidieerde ontwikkelingsleningen voor ‘s werelds grootste passagiersvliegtuig, de A380, en Europa’s nieuwste langeafstandstransportvliegtuig, de A350, op te heffen. Hierdoor zouden de Amerikaanse vliegtuigfabriek Boeing en de Amerikaanse ruimtevaartindustrie verliezen lijden.

BEKIJK OOK
Mogelijk compensatie voor boeren getroffen door rattenplaag

Vandaag zei Donald Trump in een tweet dat de Europese subsidies aan Airbus “een negatief effect hebben gehad op de Verenigde Staten.” Hij zou daarom de invoerheffingen op Europese producten verhogen.

Europa beschuldigt de Amerikanen al jarenlang van precies hetzelfde. Volgens Brussel zou Boeing eveneens gesubsidieerd worden door de VS. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat ook Amerikaanse producten hoger belast zullen worden.

Of de consumenten zitten te wachten op de onvermijdbare prijsverhogingen, is nog maar de vraag.