Amerika is soeverein land, duldt daarom geen inmenging van buiten — weigert onderzoek naar Amerikaanse oorlogsmisdaden

Redactie GFC Nieuws — Fatou Bensouda is niet meer welkom in de Verenigde Staten. De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) onderzoekt “Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan”. Maar dat is gevaarlijk voor de nationale veiligheid van de VS, vindt nationaal veiligheidsadviseur John Bolton.

Uit honderden getuigenverklaringen zou blijken dat Amerikaanse soldaten zich in Afghanistan schuldig maakten aan martelingen, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, en andere oorlogsmisdaden. Bensouda wil namens het ICC uitzoeken wat daarvan waar is en eventueel de schuldigen straffen.

Maar Amerika is een soeverein land, dus daar heeft het ICC zich niet mee te bemoeien, vindt Donald Trump. Hij zal dan ook alles doen “om onze burgers, en die van onze bondgenoten, te beschermen en verdedigen tegen onrechtvaardige vervolging door het ICC”, zei hij in september.

Een van die maatregelen is dat wie strafrechtelijk onderzoek doet naar oorlogsmisdaden door Amerikanen of daar aan meewerkt, geen visum krijgt voor de VS. Dat is wat Bensouda en diverse advocaten overkwam.

De VS erkent, samen met tientallen andere landen, het Strafhof niet. President George W. Bush ging in 2002 zelfs zo ver dat hij de American Service-Members’ Protection Act afkondigde.

Die wet bepaalt onder meer dat Amerika zijn burgers met militair geweld mag bevrijden als zij voor het Hof in Nederland geleid zouden zijn. Vanwege de mogelijke Amerikaanse invasie in Den Haag wordt deze wet dan ook wel de “Hague Invasion Act” genoemd.

Foto: Wikipedia