Amerika dreigt met straf voor bouwers aan gasleiding voor Russen

Amerika gaat straffen uitdelen aan bedrijven die bouwen aan een pijplijn voor Rusland. De pijplijn is zeer belangrijk voor Duitsland en andere landen van de Europese Unie (EU).

De Zwitserse Allseas Group en het Italiaanse Saipem riskeren Amerikaanse sancties voor hun deelname aan Nord Stream 2.

Nord Stream 2 wordt uitgevoerd door de Russische energiegigant Gazprom in nauwe samenwerking met de Duitse olie- en gasbedrijven Wintershall en Uniper, de Franse multinational Engie, de Brits-Nederlandse energieonderneming Royal Dutch Shell en het Oostenrijkse energiebedrijf OMV.

De Trump-administratie heeft herhaaldelijk haar afkeuring uitgesproken over het Nord Stream 2-pijplijnproject en dreigde secundaire sancties op te leggen aan Europese bedrijven die samenwerken met de door Gazprom geleide onderneming.

Europese stabiliteit

Maandag liet de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland Richard Grenell de media weten dat de bedrijven die aan de pijplijn werken “altijd in gevaar zijn, omdat sancties altijd mogelijk zijn.”

Washington beweert dat de pijpleiding, die onder de Oostzee zal lopen van Rusland naar Duitsland, de energiezekerheid en -stabiliteit van Europa ondermijnt. Nord Stream 2 zal naar verluidt 70 procent van de Russische gasverkoop aan de EU transporteren.

Polen, Letland, Litouwen, Roemenië en Hongarije hebben het project zwaar bekritiseerd. Oekraïne, dat vroeger profiteerde van de gasdoorvoer van Rusland naar Europa, is sterk gekant tegen Nord Stream 2, omdat het land bij succesvolle uitvoering van het project zijn inkomsten uit transitrechten zal kwijtraken.

Foto: Wikipedia

Overige berichten