fbpx

Amerika dreigt met actie tegen Russische militaire aanwezigheid in Venezuela: ‘Roekeloze escalatie’

Redactie GFC Nieuws — Amerika veroordeelt de inzet van Russisch militair materieel en personeel in Venezuela. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt dit een “roekeloze escalatie van de situatie”.

Zaterdag arriveerden twee Russische vliegtuigen met 100 militairen en tonnen materieel in Venezuela.

Rusland vermoedt dat de Amerikanen een staatsgreep willen plegen in het land met de grootste aardoliereserves ter wereld. Moskou waarschuwde de VS dat zo’n actie het VN-handvest zou schenden en een “onverholen inmenging in de interne aangelegenheden van een soevereine staat” zou vormen.

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dreigde dat zijn land niet werkeloos zal toekijken wanneer Moskou militairen in Venezuela inzet om Maduro te ondersteunen.

Invasie

In december voerden Russische en Venezolaanse strijdkrachten een gezamenlijke militaire oefening uit in het Zuid-Amerikaanse land. Daar waren twee Russische Tu-160 bommenwerpers met kerncapaciteit bij betrokken. De Organisatie van Amerikaanse Staten veroordeelde de manoeuvres.

BEKIJK OOK
Verhoogde surveillance Nationaal Leger werpt vruchten af

Rusland onthulde onlangs dat Amerika bezig is een grote troepenmacht samen te stellen in de landen rondom Venezuela, met de kennelijke bedoeling het land binnen te vallen om Maduro af te zetten. Poetin waarschuwde de VS en de buurlanden tegen een militaire interventie in Venezuela.

Amerika beschikt over honderden bases in de gehele wereld en een grote legermacht in Europa. Het Pentagon heeft kernwapens ondergebracht in diverse Europese landen. Die kunnen bij een eventueel treffen ingezet worden tegen Rusland.

Rusland en de VS ruziën over de Amerikaanse aanwezigheid in Europa. De Amerikanen trekken, in tegenspraak met eerdere overeenkomsten, hun troepen steeds dichter samen bij de Russische grens.