fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Ambassadeurs Zambia en Guatemala bieden geloofsbrieven aan president Bouterse

De ambassadeurs van Zambia en Guatemala respectievelijk Alfreda Chilekwa Kansembe Mwamba en Marion Estuardo Torres Townson hebben vandaag hun geloofsbrieven aan president Desiré Delano Bouterse overhandigd. Minister Yldiz Pollack-Bheigle van Buitenlandse Zaken, die ook aanwezig was, gaf aan dat met Zambia gekeken wordt naar de diversificatie van de economie. Deze bevriende natie staat er bekend om de koper industrie.

Suriname heeft weinig kennis hieromtrent en kan profiteren van de competentie en ervaring van Zambia. Met het Afrikaanse land heeft Suriname al zeven jaar een vriendschapsband. Ambassadeur Mwamba heeft als standplaats Brasilia. De diplomaat beschreef de relatie met ons land als zeer hartelijk. De beide landen hebben volgens haar veel overeenkomsten en zijn er mogelijkheden om verder te werken op het gebied van toerisme, mijnbouw en de agrarische sector.

Ten aanzien van Guatemala stelde de bewindsvrouw dat het de eerste keer is dat een ambassadeur uit dat land hier te lande wordt geaccrediteerd. Echter is er al enige handel tussen Suriname en Guatemala. De minister stelde dat er ook gekeken wordt naar mogelijkheden op het gebied van toerisme en andere mogelijkheden op het gebied van de diplomatie. Ambassador Townson ziet ook graag dat de handel tussen Suriname en Guatemala verbeterd wordt. Hij bracht ook de hartelijke groeten van zijn president Jimmy Morales over aan de Surinaamse gemeenschap.

OOK INTERESSANT
Activiste Asawini wordt vandaag het land uitgezet

Maandag hadden de niet residerende ambassadeurs van de Filipijnen Marichu Mauro, Abena Pukua Adompim Busia, van Ghana en de nieuwe ambassadeur van India in Suriname, Mahender Singh Kanyal, hun geloofsbrieven aan president Bouterse aangeboden. Minister Pollack-Bheigle omschreef de relatie met Ghana historisch, cultureel en economisch als heel bijzonder. Minister Pollack-Bheigle hoopt een hoge delegatie dit jaar uit Ghana te mogen verwelkomen waarmee de banden met dat land verder verstevigd wordt.

De bewindsvrouw merkte op dat er ook mogelijkheden zijn met de Fillipijnen. Ze staan bekend om hun dienstensector waarbij ze de wereld voorzien van hun capaciteit en waar Suriname verder inhoud aan wil geven. Met India moet er nu uitvoering gegeven worden aan een aantal concrete projecten. De band met India is eveneens goed. De President van dat land, Ram Nath Kovind, bracht in juni van dit jaar een staatsbezoek aan Suriname.

In het buitenlands beleid van Suriname is opgenomen dat ons land gericht op zoek gaat naar Zuid-Zuid-Coöperatie en meer diversificatie van de bilaterale partners om zo de economie ook te diversificeren. In dat verband slaan wij bruggen om onze ontwikkelingsdoelen te halen, aldus minister Pollack-Bheigle.(GFC)