fbpx

Ambassadeur Joly geschokt om felle reactie OKB-voorzitter

GFC NIEUWS- De ambassadeur van Frankrijk in Suriname, Antoine Joly, zegt in een persbericht geschokt te zijn van de felle en agressieve reactie van de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, op een verklaring gisteren van Frankrijk.
De missiehoofden zeiden vrijdag in een verklaring de verkiezingen op 25 mei nauwlettend te hebben gevolgd en het proces daarna en spreken de hoop uit dat de resultaten spoedig gepubliceerd kunnen worden. Verder werd aangevoerd dat zij staat achter de bevindingen van waarnemers van de Caricom en de OAS en zijn ingenomen dat de OAS-missie langer vertoeft in Suriname.
“Het hoofd van de missie van Nederland – dat de functie van de lokale vertegenwoordiging van de Europese Unie in Suriname en het hoofd van de missie van Frankrijk invult – roept alle betrokkenen op het democratisch proces te respecteren. Alleen hierdoor zal het mogelijk zijn dat de verkiezingsresultaten transparant, ordelijk en binnen aanvaardbare tijd officieel gepubliceerd kunnen worden”, stond gisteren in de verklaring.
In gesprek met journalisten heeft van Dijk-Silos zich geërgerd aan de verklaring van Joly en benadrukte ze dat die leugenachtig en misleidend is. Bij de laatste verkiezingen waren er volgens de OKB-voorzitter geen EU-waarnemers in Suriname, omdat die niet konden komen. Alleen Joly was geaccrediteerd als Franse ambassadeur om de verkiezingen te waarnemen, maar niet in de hoedanigheid van EU, meent ze. Daarom zal zij een klacht indienen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hieronder de reactie van de ambassadeur:
“I read with amazement the words of the president of OKB this morning.
Mrs. Van Dijk- Silos is confusing the heads of missions, ambassadors accredited to a country and representing their governments, and the electoral observation of the French embassy.
The ambassador and chargé of the two European countries with an embassy in Paramaribo signed on behalf of their governments and of course with their agreement a communiqué which received the support of the European Union represented in Suriname by the EU delegation in Guyana and jointed by the High Commissioner for the United Kingdom, also accredited to Suriname.
The French embassy will for its part produce a report on its observation when all the stages of the electoral process have been completed and will send it to OKB on its own behalf, of course.
I was personally shocked by the rude attacks by Mrs. Van Dijk- Silos towards me, towards my government which had mandated me to sign the joint statement but also towards the European Union, which is an essential cooperation partner of Suriname.
Antoine Joly Ambassador of France in Suriname, Guyana and the CARICOM