fbpx

Ambassadeur Ghana ziet mogelijkheden in samenwerking met Suriname

De ambassadeur van Ghana, Abena Pukua Adompim Busia, maakt er werk van om het zo ver te krijgen dat er volgend jaar een delegatie vanuit Suriname naar Ghana gaat. “Alle relaties ontwikkelen zich beter als er ook sprake is van wederzijds respect. We hebben een groep van invloedrijke mensen die nu het belang snappen van een samenwerking tussen Suriname en Ghana”, zegt ze.

De niet residerende ambassadeur zegt dat samenwerking op verschillende niveaus mogelijk is. “We denken aan samenwerking op het gebied van onderwijs, handel, mijnbouw en de agrarische sector. Beide landen hebben ook overeenkomsten binnen deze sectoren.”

Zij ziet mogelijkheden op het niveau van de overheden. Verder zegt de ambassadeur dat de koning ook kan ondersteunen bij het aanleggen van banden met de particuliere sector in Ghana.

De ambassadeur is ingenomen met de komst van de Ashanti-koning, Otumfuo Osei Tutu II, naar Suriname. Hij vertoefde van 24 tot en met 26 november in Suriname.

BEKIJK OOK  Politie Coronie houdt verdachte diefstal lokkasten met bijen aan

Ambassadeur Busia heeft een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de komst van de koning. Zij zegt dat hij buiten het gebruikelijke om, rechtstreeks gesproken heeft met de gemeenschappen waar hij bezoeken heeft afgelegd. “In ons thuisland zou hij niet rechtstreeks hebben gesproken”, aldus de ambassadeur.

Volgens de gebruikelijke procedure fluistert hij in het oor van zijn woordvoerder, die vervolgens de boodschap verder vertelt. Otumfuo Osei Tutu II is een moderne koning en hij realiseert zich de veranderende omstandigheden. Hij heeft vaker en het meest gesproken in Suriname dan op andere missies in andere landen. De reden hiervoor is volgens de ambassadeur, de connectie die hij voelt met de Surinaamse gemeenschap. “Deze man is wel gerespecteerd onder het Ashanti volk en anderen.”

De ambassadeur zegt dat de koning en zijn delegatie bijzonder onder de indruk zijn van de ontvangst in Paramaribo, Brokopondo en Saramacca.(GFC)