fbpx

Ambassade Suriname in Accra een feit

Suriname en Ghana versterken de bilaterale samenwerking met de inauguratie van de ambassade van Suriname in Accra.

Tijdens deze activiteit dinsdag waren aanwezig de minister van Buitenlandse Zaken en Regionale Integratie van Ghana, Shirley Ayorkor Botchwey en vertegenwoordigers van het Corps Diplomatique. Verder waren aanwezig de lokale private sector en vertegenwoordigers van koning Otumfuo Osei Tutu II van Asantehene.

Vicepresident Michael Ashwin Adhin heeft bij de inaugurele toespraak onder meer stilgestaan bij het belang van de beleidsvoornemens van de regering. De nadruk is gelegd op het verstevigen van de relaties met de landen van herkomst, gebaseerd op wederzijds voordeel en binnen het raamwerk van de zuid-zuid samenwerking.

De vicepresident heeft aanwezigen herinnerd aan de historische en culturele banden tussen Suriname en Ghana en aangegeven dat het nu tijd is om deze relaties verder uit te bouwen. Ghana is het middelpunt van economische activiteit in West-Afrika.

Suriname heeft een strategische ligging in Zuid-Amerika. Dat zijn aspecten die door beide landen maximaal kunnen worden benut. Connectiviteit is daarbij een belangrijk gegeven en de landen zullen zo spoedig mogelijk werken aan een luchttransportovereenkomst.

OOK INTERESSANT
Stoffelijke resten van persoon gevonden bij woning Brielleweg

Minister Botchwey, die tijdens deze plechtigheid de president van Ghana, Nana Akufo- Addo heeft vertegenwoordigd, heeft alle ondersteuning toegezegd voor wat betreft de samenwerking in deze relatie. Tevens heeft ze aangekondigd dat Ghana stappen zal ondernemen om ook een diplomatieke vertegenwoordiging in Suriname te vestigen.

Voorts heeft de Ghanese bewindsvrouw de uitnodiging publiekelijk gedaan aan de regering en het volk van Suriname, voor participatie in de activiteiten in het kader van “The Year of Return, Ghana 2019”. Het is uitgeroepen door de Ghanese regering en herdenkt onder meer dat 400 jaar geleden de eerste Afrikaanse slaven voet aan wal hebben gezet in Jamestown, Virginia in de Verenigde Staten. In dat kader worden mensen van Afrikaanse origine/Afrikanen in diaspora, wereldwijd opgeroepen om terug te keren naar Ghana en de verbondenheid persoonlijk te ervaren.

Het is verwachtbaar dat de aangewezen en geïdentificeerde ambassadeur binnenkort vertrekt naar Accra.