fbpx

Amazone regenwoud verandert in ‘poorten van de hel’

GFC NIEUWS- Christopher Bucktin van het online medium ‘The Mirror’ in Engeland heeft via een rapportage vanuit Porto Velho in Brazil de verwoesting en vernietiging die de bosbranden hebben aangericht aan het Amazone regenwoud onthuld.

“Terwijl ik door het vuur sjokte dat woedde in de Amazone, heeft de intense hitte niet alleen de laatste druppel zweet opgedroogd, maar het verbrandde mijn huid, smolt mijn schoenen en brandde mijn kleren,” zegt Bucktin.

Na een week in het regenwoud – naast brandweerlieden die wanhopig probeerden om deze kostbare bron te redden – voelde ik alsof ik geleid werd naar de poorten van de hel.

Het Amazone regenwoud met ruim 2,1 miljoen m2 aan bomen produceert ongeveer 20% van de zuurstof op onze planeet en is een onvervangbare hulpbron voor de hele mensheid.

Maar volgens de minister van Buitenlandse Zaken in Brazilië, Ernesto Araujo: “Staat de Amazone niet in brand, het brandt helemaal niet.”

Zijn bewering wordt ondersteund door de gouverneur van Rondonia, Marcos Rocha, die de “ophef” van de branden verwierp en zei dat het een buitenlandse “streek” is om de economie in Brazilië te hinderen.

Nu, terwijl de Amazone in brand staat, is de CO2-uitstoot hoger dan ooit tevoren. Maar integendeel krijgen Braziliaanse brandweermannen weinig hulp van de overheid.

Het beleid van de uiterst rechtse president, Jair Bolsonaro, voeden de crisis.

Nadat hij bedreigd werd met handelssancties door sommige leiders op een G7 summit afgelopen maand, stemde Bolsonaro erin om 43.000 troepen te sturen om het vuur te bestrijden.

BEKIJK OOK
Brandstofprijzen na introductie Oli Moni tussen de SRD 25 en 30 per liter

Maar de lokale bevolking zegt dat zij nog geen militairen in het gebied heeft gezien. Zelf de watervliegtuigen die af en toe overvlogen, zijn verdwenen.

De ongerepte bossen zijn verdwenen en ook de kristalschone rivieren en schone lucht waarvan de inwoners eerder genoten.

In plaats daarvan is er nu een smeulend en verlaten woestenij.

Hoewel het Amazone-regenwoud in het verleden niet uit zichzelf in brand vloog, is dit ecosysteem als gevolg van ontbossing in de loop der tijd steeds droger geworden, waardoor branden rond deze tijd van het jaar – met droog en koeler weer – gebruikelijk zijn geworden.

Veel branden worden aangestoken door veehouders en landbouwers die land willen vrijmaken voor hun vee en akkers.

Maar dit jaar blijkt uit satellietgegevens van het Braziliaanse INPE (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) dat het aantal bosbranden in het hele land – en vooral in het Amazonegebied – vergeleken met 2018 met bijna 85 procent is toegenomen.

De situatie is bijzonder ernstig in het noordwesten van de deelstaat Rondônia, waarvan Porto Velho de hoofdstad is. Daar ligt het aantal bosbranden 190 procent hoger dan vorig jaar, aldus het INPE, ondanks het feit dat de weersomstandigheden ongeveer dezelfde zijn.

De deelstaat staat bekend als een land van veehouders en behoort tot de meest ontboste regio’s van Brazilië.

Dit jaar lijken veehouders veel meer branden te hebben aangestoken dan in voorgaande jaren, waardoor in grote delen van de deelstaat ongecontroleerde bosbranden woeden.