Altijd zin in chips of pizza? Misschien komt het hierdoor

Je zin in zout verschillende oorzaken hebben, met uitdroging als belangrijkste. “Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst. Je lichaam houdt zout vast, maar als je zweet verlies je zout, waardoor je lichaam zoekt naar iets zouts om je elektrolyten opnieuw te kunnen vervangen. Probeer dus altijd eerst eens een glas water te drinken om te zien of je zoute drang verdwijnt.

Daarnaast kan zout een verworven smaak zijn. Dat betekent dat hoe vaker je zout eet, hoe meer je ervan wilt eten. Als je dus de laatste tijd enorm hunkert naar pizza en chips, is het een goed idee om te kijken hoeveel zout je toevoegt aan je maaltijden.

Vaak verlangen we naar zoute voeding zoals chips, pizza en pasta niet zozeer omdat ze zout zijn, maar wel omdat ze tjokvol koolhydraten zitten. Met andere woorden, je zoutdrang zou eigenlijk een verborgen drang naar koolhydraten kunnen zijn.

Als je bovenstaande oorzaken kan uitsluiten, kan je zin in zoute lekkernijen misschien ook een teken zijn dat je gestrest of oververmoeid bent. Als je gestrest bent of te weinig geslapen hebt, ben je meer geneigd om je te storten op voeding die je een snelle boost van energie kan geven of die je troost kan bieden.