fbpx

‘Alsof we wakker werden in de hel’: Meer dan 11.000 doden in het door aardbevingen geteisterde Turkije en Syrië

GFC NIEUWSREDACTIE- Het dodental overschreed woensdag vroeg 11.000 mensen in Turkije en Syrië, terwijl de verwoede zoektocht naar overlevenden van twee krachtige aardbevingen en een reeks gewelddadige naschokken doorging.

De bevingen hebben maandag meer dan 6.000 gebouwen omvergeworpen. Alleen al in Turkije drongen meer dan 24.000 reddingswerkers van over de hele wereld door gigantische hopen puin op zoek naar tekenen van leven in een strijd tegen de tijd en trokken meer dan 8.000 mensen uit het puin.

Te midden van het overweldigende lijden en de vernietiging waren er momenten van vreugde, zoals de redding van verschillende overlevenden onder puin gedurende meer dan een dag in de zwaar getroffen provincie Hatay in Turkije, en de ontdekking van een pasgeborene die zich vastklampt aan het leven terwijl hij nog steeds vastzit aan de navelstreng van zijn dode moeder in het noordwesten van Syrië.

Maar er was ook veel wanhoop en frustratie dat hulp zo lang duurt.

“Het is alsof we wakker zijn geworden in de hel,” zei Osman Can Taninmis, wiens familieleden nog steeds begraven lagen in puin in Hatay. “Hulp komt niet, kan niet komen. We kunnen helemaal niemand bereiken. Overal wordt vernield.”

OOK INTERESSANT
Sinds begin dit jaar meer dan 530 doden in Haïti door rellen en bijna 300 ontvoerd

Het Turkse agentschap voor noodbeheer zei dat het dodental van het land de 5.400 heeft overschreden, met ongeveer 31.000 gewonden. Naar schatting 380.000 overlevenden hebben hun toevlucht gezocht in overheidsopvangcentra of hotels.

“We worden geconfronteerd met een van de grootste rampen, niet alleen uit de geschiedenis van de Turkse Republiek, maar ook uit … de wereld”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Adelheid Marschang, een senior noodhulpfunctionaris bij de Wereldgezondheidsorganisatie, zei dat tot 23 miljoen mensen kunnen worden getroffen in het hele gebied dat door de aardbeving is getroffen, en noemde het een “crisis bovenop meerdere crises”.

Foto: Reddingswerkers halen een overlevende uit het puin van een verwoest gebouw in Kahramanmaras, Zuid-Turkije, op 8 februari, een dag nadat een aardbeving met een kracht van 7,8 het zuidoosten van het land trof. (ADEM ALTAN, AFP via Getty Images)