"Als wij ons niet aan de maatregelen houden, belanden we wel in de rode zone"

GFC NIEUWS- “Op dit moment kunnen wij het aan. Maar als Surinamers er zelf voor zorgen dat wij een situatie krijgen als Italië, dan belanden wij wel in een rode zone”, waarschuwde de directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, tijdens de COVID-19 persconferentie in de Congreshal.
De oproep was serieus en duidelijk: Suriname heeft slechts 30 Intensive Care plekken. Daarom wordt de samenleving ten overvloede verzocht thuis te blijven en de voorgeschreven maatregelen op te volgen. Jessurun: “Mensen, blijf thuis en als je ziek bent of griep hebt, bel 178 en als je 178 niet kan bereiken, bel mij”, aldus Jessurun.
Als de verspreiding van het COVID-19 griepvirus in Suriname oncontroleerbaar wordt en het aantal infecties blijft toenemen, zal ons gezondheidsstelsel niet in staat zijn adequate zorg te bieden aan alle geïnfecteerden, zei de directeur.
Er zijn namelijk ook patiënten met andere aandoeningen, waaronder dengue en hoge bloeddruk die intensieve zorg nodig hebben.
In landen waar het coronavirus dagelijks vele slachtoffers maakt, moeten zorgverleners door gebrek aan Intensive Care bedden, beademingsapparaten en medicijnen voortdurend de keuze maken wie wordt gered en wie niet kan worden gered.
De directeur roept het Surinaamse volk op om het hier niet zover te laten komen. En dit kan door zich aan de veiligheidsregels te houden: handhygiëne, twee meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis blijven en 178 contacten bij griepklachten.

Overige berichten