Als iedereen binnen blijft kunnen we corona mogelijk onder controle krijgen! Ook het leger inzetten

INGEZONDEN- Als zoveel mogelijk mensen de komende weken binnen blijven en zich aan alle regels weten te houden, is het nog mogelijk om de verspreiding van het coronavirus in Suriname een halt toe te roepen. Alleen de personen die werken binnen de vitale beroepen zouden dan nog beperkt op straat mogen gaan.

Ik heb het dan onder meer over de politiemensen, medici, brandweer en beveiligers die een speciaal pasje zouden kunnen krijgen.  De rest van de bevolking zou dan alleen in noodgevallen nog naar buiten mogen. De mensen die op straat gaan moeten zoveel als kan een afstand van tenminste 2 meter van elkaar houden!

Het is daarnaast ook erg belangrijk dat personen met corona gerelateerde klachten thuis blijven en opgehaald worden met een ambulance om naar een speciale plek te worden gebracht voor onderzoek. Maar de informatie moet duidelijk bij een ieder gebracht worden.

Hiermee voorkom je dat mensen op eigen houtje naar de SEH gaan, wat ik overigens kan begrijpen als je niet meer goed kan ademen.

Verder zouden er telefoonnummers gecreëerd moeten worden, in samenwerking met enkele importeurs, apotheken en huisartsen, waarbij er basisgoederen en medicijnen besteld kunnen worden die aan huis worden geleverd. Huisartsen zouden veel meer via de telefoon patiënten kunnen helpen.

Gelet op de ernst van de situatie zou daarbij het leger kunnen worden ingezet om de bestellingen te kunnen bezorgen. Er moet voorkomen worden dat dat zoveel personen elkaar tegenkomen in drukke winkels, apotheken en dergelijken, .

Als iedereen de juiste instructies krijgt en zich daaraan weet te houden, moet het in dit stadium nog lukken om de verspreiding tegen te gaan. Het doel moet zijn om het contact onderling tussen alle mensen voor minstens 3 weken tot een minimum te beperken.

Alle besmettingsgevallen zouden dan naar boven komen en goed geïsoleerd kunnen worden. Helaas is er geen enkele andere oplossing. Indien dat niet gebeurt zullen er veel doden vallen en dat wil niemand.

Drs. J. Kerto

Overige berichten