fbpx

Als God in Zweden: Heer, Dame of…?

God is geen Man en dient dan ook niet te worden aangeduid met woorden als ‘Heer’ en ‘Hij’. De voorkeur zou moeten uitgaan naar een genderneutrale benaming.

Dat is het nieuwste inzicht van de Zweedse Kerk, het grootste religieuze instituut in het land.

De aanbeveling staat in het nieuwste handboek van de Kerk dat regels voorschrijft voor de liturgie, muziek, terminologie en andere onderdelen van de dienst.

De Nationale Evangelische Lutherse Kerk was tot 2000 de staatsgodsdienst van Zweden; meer dan 6 van elke 10 Zweden is gedoopt lid van deze kerk.

Aartsbisschop Antje Jackelén, een van de weinige vrouwen in die positie in christelijke kerken, zegt dat wie met een biologische bril kijkt naar de maagdelijkheid van Maria, de moeder van Jezus, er niets van heeft gesnapt.

OOK INTERESSANT
Presidentiële Werkgroep moet Creola vooruithelpen

Zo moet het ook duidelijk zijn “dat God boven onze geslachtsbepalingen staat, God is niet menselijk”, legt de aartsbisschop uit.

Critici vinden dat Jackelén hiermee geweld doet aan het concept van de Heilige Drie-eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest.

Jackelén is overigens niet bepaald consequent: op Twitter laat zij weten verbijsterd te zijn over “de zoveelste aanslag op biddende mensen”, naar aanleiding van de aanslag op de al-Rawdah-moskee vrijdagmiddag.

“Heer, ontferm u over ons” smeekt de kerkleider in een tweet.