fbpx

“Als de cultuur er is, zijn wij in staat de vrijheid te waarborgen”

Dat zei vicepresident Ashwin Adhin zondag bij het Kwakuplein te Ondro Bon tijdens een traditionele kranslegging in verband met 155 jaar afschaffing van de slavernij. Dorinia Babel, Okomfo fu Kondre, opende deze plechtigheid door voor te gaan in gebed. “Laten wij putten uit die strijdvaardigheid van onze mensen, a feti di den feti”, sprak de priesteres.

Volgens Babel hebben onze voorouders een innerlijk streven gehad om hun doelen te bereiken en mogen wij daar niet in terugvallen. Verder vroeg de priesteres de voorouders te eren met respect en vooral vertrouwen in elkaar te hebben.

Adhin sprak over het belang van cultuur en vrijheid. “Als de cultuur er is, zijn wij in staat de vrijheid te waarborgen”, sprak de vicepresident. Hij haalde verder aan dat ontwikkeling vereist is, zodat de onvrijheden geëlimineerd kunnen worden en dat vooruitgang betekent dat wij de vrijheden bevorderen.

OOK INTERESSANT
Oudste menselijke voetafdruk ontdekt

De vicevoorzitter van DNA, Melvin Bouva, zegt dat deze dag niet uit zichzelf is ontstaan. “We moeten de strijd begrijpen die zij geleverd hebben en het resultaat niet als vanzelfsprekend zien, maar als een overwinning”, benadrukte hij.

Dat een heleboel Surinaamse broeders en zusters zich afvragen wat het belang van 1 juli is, komt volgens hem doordat het bewustzijn ontbreekt. “Ie no sab a waarde fu vrijheid, if ie no e besef soort onderdrukking, soort uitbuiting nanga soort pina bing de bifo”, uitte Bouva zich.

Ook de burgervader van Paramaribo-Noordoost, Mike Nerkust, bracht een korte maar krachtige boodschap uit, waarbij hij aangaf dat wij de verantwoordelijkheid hebben om onze ontwikkeling ter hand te nemen.(GFC)