fbpx

Alliance blijft in handen van de overheid

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verzekert de samenleving dat Alliance in handen blijft van de overheid.

De minister was in het weekend op werkbezoek in Commewijne. Op de oude plantages Alliance en Bakkie zijn de kwekerijen en de technische dienst van het ministerie bezocht.

Het werkbezoek had als doel inzicht te verkrijgen over de status van deze plaatsen en diepgaand te brainstormen over hoe verder en welke mogelijkheden er zijn voor de Surinaamse exporteurs om zaken te kunnen doen met Alliance en Bakkie.

Met de bewindsman reisden mee: zijn staf en een technische delegatie van het ministerie, de Chinese Ambassadeur in Suriname, Liu Quan, de Commercial Counselor, Chen Zongwei, Umar Taus (voorzitter), Swami Girdhari (secretaris) en Manodj Nanda leden van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) en de interim manager van de National Plan Protection Organisation (NPPO), Imana Power.

Bij het staatsbedrijf Alliance werd er een korte presentatie verzorgd door de manager, Faisal Kurban. De delegatie is omstandig geïnformeerd over de status van de onderneming en over de productie van citrus en plantmateriaal.

Kurban geeft aan blij te zijn dat de minister zich persoonlijk is komen oriënteren. Ten aanzien van de issues met betrekking tot het personeel aldaar, zal met het ministerie van Binnenlandse Zaken gesproken worden over hun rechtspositie te verzekeren.

Minister Parmessar heeft gelijk na de presentatie gebrainstormd met de delegatie en de volgende afspraken zijn gemaakt:

• dat het staatsbedrijf voor december 2019 de productie met 10 ha moet hebben opgezet met een kokosaanplant
• het planten van olienoten, ongeveer 10 ha en de mogelijkheid tot het verwerken in flessen
• de voorzitter van VEAPS zal de mogelijkheid bekijken voor het opzetten van kippenteelt
• het opstarten van het houden van kleine herkauwers (schapen)
• Ten behoeve van de toeristensector zal het ministerie zich inzetten om meer bekendheid te geven in aan de recreatiemogelijkheden op Alliance.

BEKIJK OOK
Menstruatiearmoede in Suriname pak je niet aan met verkoopdagen

De activiteiten zullen nu voorbereid worden en het doel is gesteld om tussen oktober en december over te gaan tot de productie. De onderneming heeft ongeveer 160 kokosplanten nodig per ha. De minister zal op zoek gaan naar 1000 planten.

Verder zal het staatsbedrijf ondersteuning krijgen van de coördinator regio Midden en het ministerie ter uitvoering van haar werkzaamheden.

Ook de GAP-trainingen zullen worden opgestart en zullen er enkele lokale medewerkers het traject van train-the-trainers volgen.

Vanuit de private sector zal VEAPS okerzaden beschikbaar stellen aan het staatsbedrijf, zodat er plantjes kunnen worden uitgezet. De bedoeling is dat over enkele maanden het staatsbedrijf zal starten met het leveren van 5000 kg oker per maand voor de leden van VEAPS voor de exportmarkt.

Aan het staatsbedrijf Suriname Zwaar Materiaal (Surzwam) is gevraagd ondersteuning te bieden in het rehabiliteren van de plantage. Surzwam zal de mogelijkheid bekijken om een investering te plegen met duidelijke afspraken.

Verder heeft de bewindsman opdracht gegeven om ingaande maandag aanstaande het bedrag, welke gevraagd werd voor de huur van faciliteiten van het staatsbedrijf aan derden te verhogen, zodat de inkomsten toenemen.

Minister Parmessar heeft met deze concrete voorstellen getracht om het staatbedrijf dat 31 arbeiders telt te halen uit haar huidige situatie.