fbpx
Alliance blijft in handen van de overheid

GFC NIEUWS- Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verzekert de samenleving dat Alliance in handen blijft van de overheid.

De minister was in het weekend op werkbezoek in Commewijne. Op de oude plantages Alliance en Bakkie zijn de kwekerijen en de technische dienst van het ministerie bezocht.

Het werkbezoek had als doel inzicht te verkrijgen over de status van deze plaatsen en diepgaand te brainstormen over hoe verder en welke mogelijkheden er zijn voor de Surinaamse exporteurs om zaken te kunnen doen met Alliance en Bakkie.

Met de bewindsman reisden mee: zijn staf en een technische delegatie van het ministerie, de Chinese Ambassadeur in Suriname, Liu Quan, de Commercial Counselor, Chen Zongwei, Umar Taus (voorzitter), Swami Girdhari (secretaris) en Manodj Nanda leden van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) en de interim manager van de National Plan Protection Organisation (NPPO), Imana Power.

Bij het staatsbedrijf Alliance werd er een korte presentatie verzorgd door de manager, Faisal Kurban. De delegatie is omstandig geïnformeerd over de status van de onderneming en over de productie van citrus en plantmateriaal.

Kurban geeft aan blij te zijn dat de minister zich persoonlijk is komen oriënteren. Ten aanzien van de issues met betrekking tot het personeel aldaar, zal met het ministerie van Binnenlandse Zaken gesproken worden over hun rechtspositie te verzekeren.

Minister Parmessar heeft gelijk na de presentatie gebrainstormd met de delegatie en de volgende afspraken zijn gemaakt:

• dat het staatsbedrijf voor december 2019 de productie met 10 ha moet hebben opgezet met een kokosaanplant
• het planten van olienoten, ongeveer 10 ha en de mogelijkheid tot het verwerken in flessen
• de voorzitter van VEAPS zal de mogelijkheid bekijken voor het opzetten van kippenteelt
• het opstarten van het houden van kleine herkauwers (schapen)
• Ten behoeve van de toeristensector zal het ministerie zich inzetten om meer bekendheid te geven in aan de recreatiemogelijkheden op Alliance.

De activiteiten zullen nu voorbereid worden en het doel is gesteld om tussen oktober en december over te gaan tot de productie. De onderneming heeft ongeveer 160 kokosplanten nodig per ha. De minister zal op zoek gaan naar 1000 planten.

Verder zal het staatsbedrijf ondersteuning krijgen van de coördinator regio Midden en het ministerie ter uitvoering van haar werkzaamheden.

Ook de GAP-trainingen zullen worden opgestart en zullen er enkele lokale medewerkers het traject van train-the-trainers volgen.

Vanuit de private sector zal VEAPS okerzaden beschikbaar stellen aan het staatsbedrijf, zodat er plantjes kunnen worden uitgezet. De bedoeling is dat over enkele maanden het staatsbedrijf zal starten met het leveren van 5000 kg oker per maand voor de leden van VEAPS voor de exportmarkt.

Aan het staatsbedrijf Suriname Zwaar Materiaal (Surzwam) is gevraagd ondersteuning te bieden in het rehabiliteren van de plantage. Surzwam zal de mogelijkheid bekijken om een investering te plegen met duidelijke afspraken.

Verder heeft de bewindsman opdracht gegeven om ingaande maandag aanstaande het bedrag, welke gevraagd werd voor de huur van faciliteiten van het staatsbedrijf aan derden te verhogen, zodat de inkomsten toenemen.

Minister Parmessar heeft met deze concrete voorstellen getracht om het staatbedrijf dat 31 arbeiders telt te halen uit haar huidige situatie.

Meer nieuws

Bond Universiteit zet beraad voort

GFC NIEUWS- De Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt dat het beraad dat donderdag 15 oktober is ingegaan, wordt voortgezet. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

Goede afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWS- Bij het recente ministerieel bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Dikke…

Actieve Covid-19 verder gedaald naar 79

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname is 79. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Teveel zoetmakers nu ook gelinkt aan ADHD

GFC NIEUWS- Het gebruik van teveel fructose ( zoetmakers) wordt nu ook gelinkt aan ADHD( (attention deficit hyperactivity disorder), ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis…

De waardigheid van vrouwen

GFC NIEUWS- Onmenselijke vormen van huiselijk geweld waarbij vrouwen het zelfs met de dood moeten bekopen, lijken vandaag de dag geen uitzondering meer te zijn….

CBB speelt in op klachten burgerij

GFC NIEUWS- Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft kennisgenomen van de vele klachten van de burgerij met betrekking tot haar dienstverlening. Dikke mensen slanken…

19 nieuwe Covid-gevallen, 13 genezen

GFC NIEUWS- In 24 uur kwamen er 19 nieuwe gevallen bij. 21 patiënten zijn genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen is gedaald naar 78. Dikke…