fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Alleen het Nationaal Covid-Managementteam verstrekt ontheffingen

GFC NIEUWS- Ontheffingen tijdens de total lockdown kunnen uitsluitend bij het Nationaal Covid-19 Managementteam (NCMT) aangevraagd worden.
Zo benadrukte minister Stephen Tsang van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T) in een videocall tijdens de reguliere Covid-19 persconferentie.
De bewindsman zegt dat zijn ministerie momenteel wordt overspoeld met vragen van mensen die ontheffing willen of tijdens de lockdown op straat willen gaan. Minister Tsang zegt dat het NCMT bepaalt wie de ontheffingen krijgen. HI&T en de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) ondersteunen om de registratie vlotter te doen verlopen. “Maar de uiteindelijke beslissing ligt bij het NCMT.
De bedoeling van de total lockdown is om zo min mogelijk mensen op straat te krijgen, terwijl de meest essentiële bedrijven ontheffing krijgen zodat de bevolking in haar levensbehoeften kan voorzien. De bewindsman zegt dat het systeem nog op gang moet komen. Er wordt met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk de bedrijven te registreren en hun de pasjes te doen toekomen.
Voor verkoop of leveringen moet men zich registreren bij het NCMT via de website www.covid-19.sr. Registratie kan ook via het ministerie van HI&T in samenwerking met de KFF via het telefoonnummer 530311 of via website van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS) www.wovs.sr.
HI&T ontvangt ook verzoeken van bedrijven die geen essentiële diensten verlenen, maar die toch ontheffing willen voor hun bewakers of het voeren van hun honden op locatie. Ook zij kunnen zich gewoon registreren via de eerdergenoemde links.
Aan bedrijven die essentiële diensten verlenen wordt gevraagd dat zij dat doen met een minimale bezetting. Met supermarkten, slagerijen, apotheken en essentiële bedrijven is afgesproken dat zij open mogen gaan tussen 07.00 uur ‘s morgens en 14.00 uur ’s middags, behalve op de woensdag en zondag.
Minister Tsang: “Eenieder die opengaat moet wel een ontheffing vragen, maar we zullen de eerste paar dagen door de vingers kijken in afstemming met het NCMT. Dit geldt ook voor de leveranciers.”
Met deze groep is afgesproken dat zij binnen Paramaribo leveren tussen 15.00 uur en 19.00 uur. In de districten zullen de leveringen volgens afspraak met de winkeliers verlopen. Met de leveranciers is ook afgesproken dat zij leveringen doen bij winkeliers die zich hebben geregistreerd. Supermarkten, slagerijen en apotheken worden gevraagd zoveel als mogelijk met bestellingen te werken, en wel via sms, WhatsApp of een website van het bedrijf indien die beschikbaar is.
De lijst met de registreerde winkels zal op de Covid-website kenbaar worden gemaakt, zodat mensen kunnen zien welke winkel zich heeft geregistreerd. In samenspraak met deze zaken zullen ook hun openingstijden worden aangegeven.
De lijst gaat ook naar de leveranciers en importeurs zodat zij weten bij welke winkel zij kunnen aanleveren. Bij betalingen wordt geadviseerd dat men gebruik maakt van Uni5pay en Mopé.

OOK INTERESSANT
Activist Asawini terug in Suriname