fbpx

“Alle parastatale bedrijven zullen gezond worden gemaakt”

GFC NIEUWS- De regering heeft een traject ingezet voor het ontwikkelen van beleid voor de parastatale bedrijven in ons land.
Deze bedrijven zijn bedrijven waarin de regering een stukje verantwoordelijkheid heeft moeten weer winstgevend worden gemaakt, zegt president Chandrikapersad Santokhi.
Scheepvaart Maatschappij Suriname
Bij de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) is er ook een issue met betrekking tot de verkoop van de Maratakka veerboot. Het besluit van de regering is dat de verkoop van het vaartuig geen voortgang zal vinden. Er komt een inventarisatie binnen de SMS waaruit een goed technisch rapport moet komen met betrekking tot de status van de boot.
Om het fileprobleem van het district Commewijne op te lossen is de regering van plan twee veerboten aan te schaffen om zo de druk op de weg van en naar de brug te doen afnemen. De boten zullen varen tussen Meerzorg en Paramaribo. Er komt volgens president Santokhi een bekendmaking voor een expression of interest.
Staatsolie
Met de Raad van Commissarissen (RvC) van Staatsolie zijn er ook gesprekken gevoerd waarbij binnen de Raad er een audit comité komt bestaande uit deskundigen die alle audits kunnen beoordelen en verslag kunnen doen aan de regering. Er is verder reeds opdracht gegeven om alle onderzoeken te verrichten rond de inkoopprocessen binnen de oliemaatschappij.
Ook hebben directie en RvC de opdracht gehad om binnen twee weken met een plan te komen voor local content discussie waarbij met alle belangrijke actoren ready gemaakt moeten worden voor de vruchten van de olievondsten. Anders zal het buitenland heel wat kansen van ons afpakken, zei de president. Er moet ook een nationale discussie op gang worden gebracht met high level experts om de olie en gassector te positioneren.
Grassalco
Ten aanzien van Grassalco is er veel geld verloren. De regering heeft ingegrepen en heeft de directie de instructie gehad om de productie weer op te starten, zodat er wederom inkomsten zijn voor het bedrijf.
Energie Bedrijven Suriname
De regering heeft ook van gedachten gewisseld met de leiding van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Ook hier is de situatie niet rooskleurig. Gevraagd is om binnen twee weken met een herstelplan te komen en het afbouwen van de subsidie en het presenteren van een nieuw tarievenstelsel. Dit stelsel is al af en de regering wacht de adviezen van onder meer de Staatsraad, Ravaksur en de Sociaal Economische Raad af.
Surinaamsche Waterleiding Maatschappij
Met de leiding van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft de regering ook van gedachten gewisseld. Er zijn zaken die niet naar tevredenheid verlopen. Het doel is dat elke burger toegang moet hebben tot gezond en voldoende drinkwater. Als voorbeeld gaf de president het district Commewijne, Marowijne en Sophia’s Lust aan waar het probleem nog lang niet is opgelost. De regering wil een duidelijk beeld over de geldstromen van het bedrijf en waar de waterbronnen zijn.
Stichting Bosbeheer en Bostoezicht
Ook met de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is gesproken over het beleid dat gevoerd moet worden. De president zegt dat er veel niet in de haak is als het gaat om de cijfers, controle en toezicht. Er komt een clusterteam van ministers om onmiddellijk een aantal maatregelen te treffen. Het staatshoofd noemde onder meer de houtkap en export waar Suriname veel geld op dit moment verliest.
De regering zal alle parastatale bedrijven ontvangen voor een gesprek, zo ook Telesur. De bedoeling is dat het beleid en de plannen worden gepresenteerd aan de regering en waar ingegrepen moet worden, zal worden ingegrepen, benadrukte Santokhi. De parastatale bedrijven moeten weer winstgevend gemaakt worden.

BEKIJK OOK
Hoogbouwwoning door brand verwoest