Ali krijgt opnieuw gratie, clementie voor nog eens 3000 veroordeelden

Donald Trump overweegt voormalig bokser Mohammed Ali postuum gratie te verlenen voor diens veroordeling in 1967 vanwege dienstweigering. Er is maar één klein dingetje: de veroordeling is al 47 jaar geleden vernietigd.

En voor een niet-bestaande veroordeling kun je geen gratie verlenen, dus vallen hier geen punten mee te behalen.

Ali overleed twee jaren terug op 74-jarige leeftijd. Tijdens de Vietnamoorlog weigerde hij te vechten tegen het volk van Vietnam. De lokale dienstplichtraad verwierp zijn aanvraag om beschouwd te worden als gewetensbezwaarde.

Ali werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor ontduiken van de dienstplicht en verloor de titel van wereldkampioen in het zwaargewicht.

Zinloos

Hij won het hoger beroep tegen het vonnis: in 1971 hief het Hooggerechtshof zijn veroordeling op.

Het Hof oordeelde dat Ali’s standpunt dat hij had geweigerd op grond van zijn religieuze overtuigingen als moslim, ten onrechte niet was gehonoreerd. Dat maakt gratie dus zinloos.

Trump verleende onlangs postuum gratie aan ex-bokser Jack Johnson, de eerste zwarte Amerikaanse zwaargewicht kampioen, en aan Alice Marie Johnson, een zwarte vrouw die levenslang kreeg omdat zij telefonische boodschappen van leden van een drugsbende aan elkaar doorgaf.

In 2017 en 2018 verleende Trump al aan zes personen (postuum) gratie. Hij is van plan het tempo fors op te voeren en kondigde aan nog enkele duizenden mensen te willen begenadigen.