Algerijns en Irakees internet plat om webspieken te voorkomen

In Algerije en Irak gaat het internet deze week enkele uren per dag offline, om spieken op examens te voorkomen. De maatregel is niet uniek: verschillende landen deden dat eerder, om dezelfde reden.

Strijders voor vrijheid van meningsuiting en rechtenorganisatie veroordelen deze maatregelen en zeggen dat de shutdowns neerkomen op censuur.

In 2016 lekten de examens van Algerijnse middelbare scholen uit. De overheid reageerde in 2017 met het blokkeren van sociale media.

Dat hielp niet, en de overheid besloot daarom dit jaar het internet volledig plat te leggen om lekken te voorkomen. De sluiting is van 20 tot en met 25 juni, van half negen tot half tien ‘s morgens en van drie tot vier uur ’s middags.

Eind mei kondigde het Iraakse ministerie van Communicatie aan dat het de internetdiensten in het hele land zou afsluiten van 7 tot 9 ‘s morgens op de examendagen tussen 27 mei en 16 juni en tussen 21 juni en 12 juli. 

De Koerdische Autonome Regio deed in mei hetzelfde. Verschillende landen, waaronder India, Syrië, Ethiopië, en Mauritanië sluiten hun internet eveneens af om valsspelen tijdens examens te voorkomen.

Foto: Twitter