fbpx

Algehele anesthesie beïnvloedt functioneren hersenen minder dan hoge bloeddruk en diabetes type 2

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Na een operatie onder algehele anesthesie ervaren oudere patiënten vaak een achteruitgang van de cognitieve functie die maanden of zelfs jaren kan duren.

Deze verslechterende hersenfunctie is in verband gebracht met diepe anesthesie tijdens de operatie.

Een nieuwe studie die 1.823 volwassenen (in de leeftijd van 25 tot 84 jaar) gedurende 12 jaar volgt, suggereert dat andere factoren zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2 en een lager opleidingsniveau sterkere voorspellers zijn van cognitieve achteruitgang op lange termijn dan herhaalde chirurgie onder algemene anesthesie.

De bevindingen, die worden gepresenteerd op Euroanaesthesia, de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Anaesthesiology and Intensive Care (ESAIC), kunnen helpen bij inspanningen om de geest van mensen scherp te houden naarmate ze ouder worden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: 34- jarige vrouw in Suriname voelde zich jarenlang nodeloos hondsberoerd en dacht snel te sterven

Postoperatieve cognitieve achteruitgang (POCD) wordt gekenmerkt door een verminderd geheugen en concentratie en kan tijdelijk zijn of maanden tot jaren na de operatie aanhouden.

Volgens schattingen kunnen ongeveer 1 op de 10 patiënten van 60 jaar en ouder drie maanden na de operatie een zekere mate van cognitieve stoornissen vertonen, hoewel de diagnostische criteria voor POCD nog niet gestandaardiseerd zijn en oorzaken en risicofactoren nog steeds worden onderzocht.

BEKIJK OOK
Gemiddelde zwangerschapsduur in VS korter dan in Europese landen

Operaties bij ouderen komen steeds vaker voor, en met 12 miljoen mensen van 65 jaar en ouder die in het VK wonen, en het aantal dat naar verwachting zal toenemen tot ongeveer 20 miljoen in 2041, vertegenwoordigt dit een aanzienlijk aantal mensen met een potentieel risico.

In plaats daarvan blijkt uit de bevindingen dat het hebben van hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2, een voorgeschiedenis van roken en een laag opleidingsniveau significant meer invloed had op cognitieve achteruitgang op lange termijn in vergelijking met een operatie onder algemene anesthesie.

Hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes type 2 hadden bijvoorbeeld een significante impact op twee van de vier geteste cognitieve domeinen (selectieve aandacht en mentale snelheid en informatieverwerkingssnelheid), terwijl het opleidingsniveau een significante invloed had op alle vier de cognitieve domeinen.