Alexander Pechtold: Blok noemt Nederland ‘failed state’; D-66 wil ‘excuses of aftreden’

Een deel van de Nederlandse politiek wil dat VVD-minister Stef Blok “oprecht excuses” maakt over zijn failed state-uitspraak, en anders aftreedt.

Blok zei enkele dagen terug dat Suriname en de multiculturele samenleving mislukt zijn, omdat verschillende etnische groepen volgens hem nooit vreedzaam zullen kunnen samenleven; dat zou genetisch gezien onmogelijk zijn.

‘De uitspraak dat alle menschen gelijk zijn, wordt nog steeds hier en daar gehoord, al is eigenlijk niemand van die gelijkheid overtuigd, behalve misschien een enkele zendeling.’

[Proefschrift Nederlandse erfelijkheidsdeskundige Anna Cornelis Hagedoorn]

Hij noemde in een brief over het incident zijn formulering “ongelukkig”, maar nam geen afstand van zijn woorden.

Nederland mislukt

“Met zijn kritische opmerkingen over migratie en multiculturele samenlevingen zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken eigenlijk dat we als Nederlandse samenleving zijn mislukt” zei Alexander Pechtold, leider van regeringspartij D66. 

“De uitspraken van minister Blok, weliswaar gedaan in een besloten setting, zijn lomp,” vindt VVD’er Han ten Broeke. 

Lilianne Ploumen (PvdA) zegt dat het “buitengewoon onprofessioneel” is om “als een olifant door de porseleinkast te gaan.”

Een groep D-66’ers dringt er daarom schriftelijk bij hun Kamerfractie op aan “de middelen in te zetten die de minister ertoe bewegen” oprechte excuses te maken.

Als die uitblijven, mag Blok van de briefschrijvers vertrekken.

Foto: © Irwin Wist