fbpx

Alcoholgebruik bij drie belangrijke leeftijden schadelijk voor hersenen

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Een nieuw onderzoek van de University of New South Wales waarschuwt voor alcoholconsumptie tijdens drie belangrijke, oftewel cruciale leeftijden.

Wetenschappers waarschuwen voor neurologische gevolgen, zoals hersenschade.

Het gaat om de volgende stadia:

1. Alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent mag je geen alcohol drinken. Alcohol tijdens zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico’s al hoger. Als je zwanger bent is het enige advies: niet drinken. Alcohol is op ieder moment van de zwangerschap schadelijk voor het ongeboren kind. De risico’s nemen toe naarmate de consumptie stijgt.

2. Leeftijd tussen 15-19 jaar

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren beginnen met wekelijks drinken is 14,4 jaar.
De hersenen ontwikkelen zich tot ver in je twintiger jaren. Jongeren die heel jong beginnen met alcohol en ook nog veel drinken laten een abnormale en versnelde afname zien van het volume van de grijze stof, met name in de frontaalkwab.

In ongeveer de helft van de onderzoeken doen jongeren die alcohol drinken het slechter op school dan jongeren die niet drinken: ze bereiken een lager opleidingsniveau of ze verlaten de school zonder diploma.

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren die beginnen met drinken op een leeftijd onder de 15 een viermaal hoger risico op alcoholverslaving hebben dan jongeren die beginnen met drinken op de leeftijd van 19 jaar of ouder. Van de jongeren die voor hun 13e beginnen met drinken, is 40% op een bepaald moment in hun leven alcoholverslaafd. Hoe jonger tieners aan alcohol beginnen des te groter ook is de kans dat zij ook gaan roken of drugs gaan gebruiken.

BEKIJK OOK
35-jarige Dominicaanse vrouw ingesloten voor doodsteken partner

Andere gezondheidsschade

Bij meisjes en jonge vrouwen is met name het risico op ontwikkeling van borstkanker zorgwekkend. Uit onderzoek is gebleken dat hoe meer en hoe vaker jonge vrouwen alcohol gebruiken tijdens de adolescentie, des te groter de kans is op goedaardige borstaandoeningen. Goedaardige borstaandoeningen zijn een belangrijke voorspeller voor borstkanker. Ook het risico op diverse andere vormen van kanker wordt verhoogd.

Verder geldt dat:

– Organen als lever, maag en darmen beschadigd kunnen raken.
– Chronisch gebruik kan leiden tot bloedarmoede en een onderdrukt immuunsysteem.
– Veel alcohol drinken de absorptie van calcium verstoort en effect heeft op de botvorming.
– De kans op het krijgen van een hartinfarct toeneemt.
– Het risico op een bepaald type herseninfarcten wordt verhoogd.
– Het zenuwstelsel kan worden aangetast.
– De geslachtsdrift bij mannen vermindert.

3. Seniorenburgers

Een ouder wordend lichaam verdraagt alcohol over het algemeen minder goed. Dit komt door allerlei veranderingen in het lichaam. Voor ouderen verhoogt alcoholgebruik bovendien het risico op vallen. Ouderen met gezondheidsproblemen en ouderen die medicijnen gebruiken moeten extra voorzichtig zijn.

Ouderen verdragen alcohol over het algemeen slechter, omdat men minder lichaamsvocht heeft en vaak een relatieve toename van lichaamsvet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt.

Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken en stijgt het alcoholpercentage in het bloed. Het (negatieve) effect van een glas alcohol (bier, wijn of sterke drank) is daarmee veel groter dan op jongere leeftijd.

Tenslotte laat het onderzoek zien dat er een verband is tussen zwaar drinken (meer dan 3 glazen per dag) en dementie.