fbpx

Alarmerend: Bijna 1 op de 4 ziekenhuispatiënten heeft schadelijk voorval tijdens verblijf

GFC NIEUWSREDACTIE- Bijna een kwart van de gehospitaliseerde mensen ervaart een schadelijke gebeurtenis tijdens hun verblijf.

De meeste slechte resultaten zijn echter niet te voorkomen omdat ze verband houden met bekende bijwerkingen van medicijnen of risico’s van een operatie. De bevindingen werden op 11 januari gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

“Deze cijfers zijn teleurstellend, maar niet schokkend,” vertelde studie auteur Dr. David Bates, hoofd van de algemene geneeskunde in Brigham and Women’s Hospital in Boston, aan NBC News. “Ze laten zien dat we nog veel werk te doen hebben.”

Zijn team gebruikte gegevens uit de medische dossiers van meer dan 2.800 patiënten die in 2018 in 11 ziekenhuizen in Boston in het ziekenhuis waren opgenomen. De gegevens toonden aan dat 663 van deze patiënten in het ziekenhuis ten minste één gebeurtenis hadden die hun gezondheid negatief beïnvloedde, zo bleek uit de studie.

Onderzoekers stelden vast dat 222 van die gebeurtenissen, of 7% van de totale opnames, werden veroorzaakt door een fout. In totaal werden 29 mensen (1%) van alle opgenomen personen ernstig geschaad door de bijwerkingen, waaronder één vermijdbare dood.

BEKIJK OOK
Hoogbejaarde(82) rokkenjager: een dame ouder dan 35 jaar mag mijn bed niet in

Bijna 40% van de bijwerkingen was te wijten aan medicijnen, terwijl nog eens 30% te wijten was aan operaties en procedures.

Nog eens 15% waren “patiëntenzorggebeurtenissen”, waaronder vallen en doorligwonden. Ongeveer 12% was afkomstig van infecties, een significante verbetering ten opzichte van de afgelopen decennia, aldus de onderzoekers.

Toch blijft schade tijdens ziekenhuisopname een ernstig probleem, merkte Bates op.

“Hoewel we enkele oorzaken van schade hebben geëlimineerd, zijn er nieuwe soorten schade die zijn gecreëerd, geassocieerd met krachtige nieuwe medicijnen en nieuwe procedures,” zei Dr. Albert Wu, directeur van het Center for Health Services and Research Outcomes aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore.