fbpx

Al verspreid naar elk continent: ongewone schimmel heeft potentieel om wereldwijd gezondheidsprobleem te worden

GFC NIEUWSREDACTIE- De ziekmakende schimmel Candida auris, opgedoken in 2009, is moeilijk te verdelgen.

Hij is resistent voor veel schimmeldodende middelen en niet eenvoudig te diagnosticeren. Onderzoekers van het Radboudumc, CWZ en internationale collega’s hebben vastgesteld dat de menselijke afweer de schimmel goed herkent en waar de achilleshiel zit voor nieuwe, effectieve medicijnen.

Ondertussen moet de dreiging van deze opduikende ziekteverwekker voor de volksgezondheid niet worden onderschat.

In het ontstoken oor van een zeventigjarige Japanse vrouw werd in 2009 een onbekende schimmel ontdekt, die Candida auris werd genoemd.

Waar C. auris ineens vandaan kwam, is niet duidelijk, maar al snel daarna duiken overal ter wereld verschillende stammen op. Het blijkt een hardnekkige, niet eenvoudig op te ruimen schimmel, die bovendien meestal resistent is tegen schimmeldodende middelen, de zogenoemde fungiciden.

Twee jaar gelden besteedde de New York Times een alarmerend artikel aan het groeiende probleem. De auteurs noemen het voorbeeld van een met C. auris besmette man die na 90 dagen in het Mount Sinai ziekenhuis overlijdt. De schimmel, die zich in de tussentijd had genesteld in het matras, de gordijnen, de wanden, de telefoon; eigenlijk overal in de ziekenhuiskamer, kon alleen met heel veel moeite worden verwijderd. Alleen na speciale reiniging en verwijdering van een deel van het plafond en de tegelvloer kreeg het ziekenhuis de schimmel eronder.

In 2022 keerde een Deen uit Zuid-Afrika terug naar huis om te worden opgenomen in een Deens ziekenhuis. De persoon had verschillende wonden die behandeld moesten worden en de Zuid-Afrikaanse artsen hadden Candida auris op de huid van de patiënt ontdekt.

De aanwezigheid van een schimmel op de huid is op zich niet gevaarlijk – het wordt dit alleen wanneer het in de bloedbaan terechtkomt – maar het Deense ziekenhuis nam extra veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat Candida auris zich niet verspreidde naar andere patiënten in het ziekenhuis: de patiënt werd opgenomen in twee kamers, zodat er ook ruimte is voor de apparatuur die nodig is voor onderzoeken. Dit zorgde ervoor dat de patiënt niet verplaatst hoefde te worden naar andere afdelingen.

BEKIJK OOK
Vlees zoals spek, ham, hotdogs, worstjes en corned beef gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2

Om bij de twee geïsoleerde kamers te komen, moest het personeel door twee sluizen. De patiënt herstelde en werd ontslagen en gedurende een periode van 24 uur werd alles gedesinfecteerd in de kamers en in de sloten.

Vier gevallen in Denemarken

De volgende patiënt die in een van deze twee kamers werd opgenomen, bleef daar slechts vijf uur – maar dat was genoeg voor de patiënt om besmet te raken met Candida auris in de bloedbaan. “Het is moeilijk te begrijpen hoe dit kon gebeuren,” zei Maiken Cavling Arendrup, professor en hoofd van de eenheid voor mycologie, Statens Serum Institut in Denemarken, die de gevallen heeft gevolgd.

Tot op heden zijn in Denemarken vier gevallen van Candida auris geregistreerd, allemaal vanaf 2022. Drie gevallen zitten op de huid van mensen die vanuit het buitenland naar huis zijn teruggekeerd, terwijl de vierde – de patiënt die na vijf uur in de ziekenhuiskamer besmet was – besmet was in het bloed. Zowel de drie dragers als de besmette patiënt zijn hersteld.

Behoefte aan betere behandeling

“Het probleem met deze gist is dat het erg moeilijk te doden is. Het is multiresistent en dus riskeer je ernstige infecties die niet kunnen worden behandeld,” zei Maria Szomek van de onderzoeksgroep van Daniel Wüstner, afdeling Biochemie en Moleculaire Biologie, eraan toevoegend: “Er zijn veel soorten medicijnen op de markt die schimmelinfecties kunnen bestrijden – waaronder Candida auris. Maar ze worden steeds minder effectief omdat Candida auris extreem goed is in het ontwikkelen van resistentie, dus de uitdaging is nu om betere medicijnen te ontwikkelen die werken. Dit betekent medicijnen, die niet alleen de groei van gist remmen, maar ook alle resterende gistcellen doden. ”