fbpx

Akiemboto tekent overeenkomst voor elektrificatie binnenland

GFC NIEUWS- Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft een overeenkomst getekend met Power China, om twee dorpen in het binnenland te voorzien van elektriciteit.

Het gaat in deze om hernieuwbare energieproject, welke bedoeld is om de dorpen Pikin Slee en Guyaba van 24 uur stroom te voorzien.

De twee dorpen zullen dit jaar nog over energie beschikken, welke door middel van zonnepanelen opgewekt zal worden.

De minister zegt dat er ook andere projecten in planning zijn voor de elektrificatie voorziening van het binnenland. De regering zet zich in om steeds meer dorpen en uiteindelijk het totale binnenland te voorzien wordt van 1 maal 24 uur elektriciteit.

“We zijn bezig met meerdere partijen te kijken hoe we de elektrificatie voorziening in het binnenland te optimaliseren. Het blijft niet bij deze twee dorpen”, benadrukt minister Akiemboto.

Het beleid van de regering is erop gericht om ook te voorzien in de behoefte van de binnenlandbewoners als het aankomt op elektriciteit. Om steeds meer ontwikkeling opgang te brengen in het binnenland is het voor de regering van eminent belang deze gebieden ook te voorzien van 24 uur elektriciteit.

BEKIJK OOK
Reparatie Commissie stoomt instanties klaar voor bezoek delegatie Tweede Kamer

Het project zal worden uitgevoerd door Power China, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opwekken van hernieuwbare energie.

Het bedrijf is aangetrokken om een hybride systeem voor het opwekken van zonne-energie ten behoeve van de dorpen Pikin Slee en Guyaba op te zetten.

Minister Akiemboto zegt dat het bedrijf ervoor zal zorgdragen dat het systeem in december dit jaar functioneert. “Ze werken slagvaardig. Ze doen zelf hun eigen inkopen als het aankomt op benodigde materialen. Ze doen zelf de financiering. Hun prijzen zijn redelijk goed.”

De minister zegt dat de regering voor de financiering van dit project gebruik heeft gemaakt van een zachte lening vanuit China.

Ambassadeur Liu Quan van China in Suriname heeft de vertegenwoordiging van Power China op het hart gedrukt kwalitatief goed werk te leveren.

“In China is het bedrijf aan top wanneer het aankomt op het opzetten zonne-energiesystemen. Ik ben ervan overtuigd dat jullie kwaliteit zullen leveren”, aldus ambassadeur Liu Quan.