Akiemboto: “Elektriciteit moet betaalbaar, toegankelijk en gegarandeerd blijven”

GFC NIEUWS- Volgens minister Serio Akiemboto moet energie betaalbaar blijven, toegankelijk en gegarandeerd zijn op lang termijn zodat wij gerust de ontwikkeling van ons land ter hand kunnen nemen.
De bewindsman benadrukt dat aanpassing van de energietarieven momenteel niet aan de orde is. “Vooralsnog zal dat niet het geval zijn, energie wordt niet zonder meer duurder.” Echter is het wel van belang om vast te stellen welke tarieven gehanteerd zullen worden.
De minister wijst erop dat er relatief goedkoop elektriciteit wordt opgewekt vanuit de Afobaka-hydrodam. Daarnaast maken de Energiebedrijven Suriname (EBS) gebruik van fossiele brandstof (diesel) om energie op te wekken. Volgens de NH-bewindsman spelen in deze dan twee prijzen in de opwekking van energie. De regering zal daarom een gedegen calculatie en analyse moeten maken.
Minister Akiemboto: “Het is natuurlijk het idee van de regering dat energie altijd toegankelijk en betaalbaar blijft voor de gemiddelde burger, maar tegelijkertijd moet de regering ook kijken naar het budget dat wordt uitgeven om elektriciteit te subsidiëren.”
De bewindsman zegt dat er op een gegeven moment naar een stukje ontwikkeld en volwassen structuur zal moeten worden overgestapt, waarbij mensen die het hardst subsidie nodig hebben, daadwerkelijk gesubsidieerd worden. Aan de andere kant zullen zij die het zich kunnen permitteren, het daadwerkelijke bedrag moeten betalen waarvoor energie wordt geleverd.
Net als ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk na de informatiesessie op 2 januari met president Desiré Bouterse aangaf, wees ook minister Akiemboto erop dat Suriname beneden de prijs per kilowattuur (kWh) zit. Volgens hem is Suriname in de regio relatief goedkoper voor wat betreft energie.
Er zal eerst een gedegen onderzoek moeten plaatsvinden nu wij weten wat de kostprijs is voor de opwekking en welke kosten gepaard gaan met het onderhouden van de dam.
“Als we die zaken goed hebben doorberekend, zal het wel zo zijn dat zij die het zich kunnen permitteren op gegeven moment op termijn marktconform gaan betalen, en zij die daadwerkelijk subsidie behoeven zeker gesubsidieerd worden. Maar voor nu zal er geen verhoging van energie plaatsvinden in Suriname,” aldus de NH-bewindsman.
Van belang is dat de dam nu in Surinaamse handen is, de energiesector geëvalueerd wordt en het beleid verder ontwikkeld.

Overige berichten