fbpx

Akiemboto: alle mooie verhalen ten spijt als je geen geld verdient

Sergio Akiemboto president directeur van Grassalco is de man van local content. Zo heeft dit bedrijf de bouw van het goud opkoop kantoor te Brokopondo gefinancierd. Met dit project hoopt het staatsbedrijf lokale ondernemers te betrekken bij de ontwikkelingen.

“Wanneer bedrijven komen werken in een gebied dan moeten de mensen in dat gebied er beter van worden”, legt hij uit. Als de onderneming vertrekt zullen de mensen in staat zijn om hun economische activiteiten voort te zetten.

Er wordt een haalbaarheidsstudie gemaakt om de mogelijkheid te bekijken om op kostenefficiënte manier tot export van bauxiet over te gaan. Uit gedeeltelijk gemijnde gebieden en plekken waar er nog random bauxiet ligt hoopt het bedrijf winst te kunnen halen. Er zijn reeds buitenlandse investeerders in beeld gebracht die interesse hebben voor dit project.

Het staatsbedrijf hoopt de komende tijd een omzet van 6 tot 10 miljoen dollar aan ruw materiaal op jaarbasis te kunnen exporteren. In aanloop naar de opzet van een eigen bauxiet verwerkingsbedrijf in Suriname wordt het eindproduct nu in het buitenland verwerkt.

OOK INTERESSANT
Verhuurder supermarkt wegens diefstal aangehouden

De directeur ziet de toekomst rooskleurig in. Het bedrijf stelt steeds een strategisch plan van vijf jaren vast. In blokken plannen is nu voordelig voor het bedrijf.

Uiteindelijk ligt het in de bedoeling om verder vooruit te plannen. De reorganisatie en evaluatie heeft de mijnbouw onderneming in staat gesteld om met strategische actie, doelen te realiseren.

Het bedrijf werkt aan haar internationale positie door de concessies die zij samen met partners uitvoert. Kapitaal moet worden aangetrokken en het bedrijf moet voldoen aan de standaarden en minimale eisen om met partners in zee te gaan.(GFC)