fbpx

Airconditioning op ICU’s met covid- patiënten brengt artsen in gevaar, zeggen onderzoekers

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE-  Uit een nieuwe studie blijkt dat aanpassingen aan airconditioningsystemen op intensive care- afdelingen, eerstelijnsgezondheidswerkers beter beschermen tegen besmettingen met het coronavirus.

Onderzoekers van het Indian Institute of Science in Bengaluru (India) suggereren dat de met het coronavirus geïnfecteerde lucht rond een patiënt op de IC, wordt gecirculeerd. Na verloop van tijd neemt de virale lading toe, waardoor iedereen die zich in die kamer bevindt een veel hoger risico loopt op blootstelling aan het virus.

De wetenschappers stellen dat het gebruik van ventilatoren om lucht naar binnen te persen en afzuigventilatoren om de geïnfecteerde lucht op te zuigen en te behandelen met luchtfilters, een efficiëntere manier is om de verspreiding van het coronavirus op IC-afdelingen te beperken.

In India hebben al meer dan 500 artsen het leven verloren nadat ze aan het werk besmet zijn geraakt met het coronavirus.

OOK INTERESSANT
Tarief voor stroom nog steeds 1,43 SRD per kilowattuur

Sinds maart maakt GFC Nieuws er melding van dat het coronavirus langere tijd in de lucht kan blijven “zweven” (aerosols) in slecht geventileerde ruimtes. Bij het ademen, praten, hoesten, schreeuwen, zingen, gapen of niezen van een coronabesmet persoon, kunnen de aerosols die vrijkomen zo zorgen voor besmettingen.

RAMEN MOETEN OPEN, BETER VENTILEREN

Al maanden laten honderden topexperts weten dat veel besmettingen plaatsvinden door microdruppels/aerosolen in niet goed geventileerde binnenruimtes zoals kantoren, restaurants, slagerijen, winkels en dergelijken. “De ramen en/of deuren moeten open voor betere ventilatie”, waarschuwen ze.

Door ramen en/of deuren open te houden, dus bij beter ventileren, kunnen veel besmettingen worden voorkomen omdat de aerosols dan snel worden opgelost. Ook de airco’s moeten beter afgesteld worden, de lucht moet niet recirculeren. Er moet verse lucht van buiten naar binnen worden aangevoerd.

Foto ter illustratie.