fbpx

AHKCO pakt aan ondanks uitdagingen Covid-19

GFC NIEUWS- De Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO) laat zich niet kisten ondanks in Suriname op dit moment alle sectoren te kampen hebben met de gevolgen van het coronavirus.
Internetfaciliteiten, geldmiddelen en een dosis online vaardigheden en skills zijn voor nu de belangrijkste factoren om het onderwijsproces in goede banen te leiden.
AHKCO-directeur, Armand Snijders is dinsdag tijdens een bezoek van Cultuurdirecteur, Roseline Daan, breedvoerig ingegaan op de positie van dit onderwijsinstituut en zaken die de dringende aandacht van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het Directoraat Cultuur behoeven.
Gelet op de ontwikkelingskoers die de mediacultuur binnen onze samenleving opgaat, behoeft het geen betoog dat AHKCO een belangrijke rol vervult in deze. Om haar positie te verstevigen en een grotere erkenning te krijgen zowel nationaal als internationaal, is het belangrijk dat het accreditatieproces van de aangeboden opleidingen wordt voortgezet.
Volgens Snijders is gekozen voor de opleiding Sociaal Culturele Vorming (SOCUVO), omdat dat deze qua voorbereidingen in een ver gevorderd stadium verkeerd. De overige opleidingen, te weten Journalistiek en Beeldende Kunst volgen daarop. Er is een commissie ingesteld die voor de verdere voorbereidingen van de accreditatie moet zorgdragen.
Het pand waarin AHKCO gevestigd is, is toe aan renovatie. Een begroting die eerder goedgekeurd werd, moet thans geëvalueerd worden vanwege de hoge valuta koersen. Dit baart het instituut enorm veel zorgen, omdat de koers niet alleen de renovatie van het pand bemoeilijkt. Het blijkt dat torenhoge kosten gemoeid gaan met het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijsproces, eveneens gelden voor AHKCO.
“Voor studenten die niet over internet faciliteiten beschikken, betekent dit ruim duizend Surinaamse dollars per maand betalen voor internet. Wij willen naar alternatieven uitkijken”, Aldus de AHKCO-directeur die een collegezaal, de zogenaamde multi-media ruimte, wilt benutten voor zijn studenten.
Voor degenen zonder een computer of laptop zal het alternatief geboden worden om in voornoemde ruimte alsnog online colleges te volgen. Cursusleider, Jane Kolf-Berggraaf, voegt daarbij aan toe dat het huidig curriculum aan een evaluatie zal worden onderworpen om deze aan te passen aan het huidig onderwijsklimaat in ons land.
De 1-jarige opleiding Journalistiek en Communicatie van initiatiefnemer Kolf-Berggraaf is inmiddels overgenomen door AHKCO. Deze opleiding is volgens Kolf-Berggraaf, heel geschikt voor ambtenaren die binnen hun eigen werkgebied bijgeschoold kunnen worden op het gebied van journalistieke en communicatieve vaardigheden.
Beide directeuren zijn van oordeel dat de academie in de achter ons liggende jaren zijn rol binnen de samenleving heeft bewezen en gewerkt wordt aan kwaliteitsverbetering De samenwerking met het Caribischgebied moet naar zeggen van cultuurdirecteur Daan, verder geïntensiveerd worden.
Namens AHKCO overhandigde Snijders het strategisch document 2020-2024 aan directeur Daan. Beide directeuren hebben aangegeven spoedig weer bij elkaar te komen om de verdere plannen van dit instituut te bespreken.

BEKIJK OOK
Surinaams volk moet profiteren van opbrengsten uit olie- en gassector