fbpx
AHKCO pakt aan ondanks uitdagingen Covid-19

GFC NIEUWS- De Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO) laat zich niet kisten ondanks in Suriname op dit moment alle sectoren te kampen hebben met de gevolgen van het coronavirus.

Internetfaciliteiten, geldmiddelen en een dosis online vaardigheden en skills zijn voor nu de belangrijkste factoren om het onderwijsproces in goede banen te leiden.

AHKCO-directeur, Armand Snijders is dinsdag tijdens een bezoek van Cultuurdirecteur, Roseline Daan, breedvoerig ingegaan op de positie van dit onderwijsinstituut en zaken die de dringende aandacht van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en het Directoraat Cultuur behoeven.

Gelet op de ontwikkelingskoers die de mediacultuur binnen onze samenleving opgaat, behoeft het geen betoog dat AHKCO een belangrijke rol vervult in deze. Om haar positie te verstevigen en een grotere erkenning te krijgen zowel nationaal als internationaal, is het belangrijk dat het accreditatieproces van de aangeboden opleidingen wordt voortgezet.

Volgens Snijders is gekozen voor de opleiding Sociaal Culturele Vorming (SOCUVO), omdat dat deze qua voorbereidingen in een ver gevorderd stadium verkeerd. De overige opleidingen, te weten Journalistiek en Beeldende Kunst volgen daarop. Er is een commissie ingesteld die voor de verdere voorbereidingen van de accreditatie moet zorgdragen.

Het pand waarin AHKCO gevestigd is, is toe aan renovatie. Een begroting die eerder goedgekeurd werd, moet thans geëvalueerd worden vanwege de hoge valuta koersen. Dit baart het instituut enorm veel zorgen, omdat de koers niet alleen de renovatie van het pand bemoeilijkt. Het blijkt dat torenhoge kosten gemoeid gaan met het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijsproces, eveneens gelden voor AHKCO.

“Voor studenten die niet over internet faciliteiten beschikken, betekent dit ruim duizend Surinaamse dollars per maand betalen voor internet. Wij willen naar alternatieven uitkijken”, Aldus de AHKCO-directeur die een collegezaal, de zogenaamde multi-media ruimte, wilt benutten voor zijn studenten.

Voor degenen zonder een computer of laptop zal het alternatief geboden worden om in voornoemde ruimte alsnog online colleges te volgen. Cursusleider, Jane Kolf-Berggraaf, voegt daarbij aan toe dat het huidig curriculum aan een evaluatie zal worden onderworpen om deze aan te passen aan het huidig onderwijsklimaat in ons land.

De 1-jarige opleiding Journalistiek en Communicatie van initiatiefnemer Kolf-Berggraaf is inmiddels overgenomen door AHKCO. Deze opleiding is volgens Kolf-Berggraaf, heel geschikt voor ambtenaren die binnen hun eigen werkgebied bijgeschoold kunnen worden op het gebied van journalistieke en communicatieve vaardigheden.

Beide directeuren zijn van oordeel dat de academie in de achter ons liggende jaren zijn rol binnen de samenleving heeft bewezen en gewerkt wordt aan kwaliteitsverbetering De samenwerking met het Caribischgebied moet naar zeggen van cultuurdirecteur Daan, verder geïntensiveerd worden.

Namens AHKCO overhandigde Snijders het strategisch document 2020-2024 aan directeur Daan. Beide directeuren hebben aangegeven spoedig weer bij elkaar te komen om de verdere plannen van dit instituut te bespreken.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.