fbpx

Agrarische Ontwikkeling Binnenland ondersteunt podosiriboeren met ontbossing

Het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een graafmachine ingezet voor het ontbossen van de akkers van podosiriboeren in Marowijne. Het startsein is op dinsdag 18 september gegeven door directeur Leeroy Jack van DOAB. De graafmachine ging aan de slag op een landbouwperceel in de omgeving van Bushman Hill.

Directeur Jack zegt dat het ministerie daarmee een belofte inlost, die vorig jaar was gemaakt door minister Edgar Dikan. “De minister had toegezegd dat wij de mensen zouden faciliteren bij het ontbossen van de terreinen. “Het is vandaag zover,” aldus Jack. Hij zegt verder dat het podosiriproject een vorm van partnerschap is tussen de boeren en de overheid.

Het ministerie zet het zwaar materieel in, terwijl de burgers zelf ook iets inzetten. Volgens hem is de investering van de telers wel de moeite waard vanwege de verwachte opbrengsten uit de afzet. Er zijn bijkans veertig boeren betrokken bij het podosiriproject.

De directeur heeft de boeren uit Marowijne opgeroepen om deze kans aan te grijpen en de productie van podosiri te helpen opvoeren. De vraag naar podosiri is zowel nationaal als internationaal groot en nog steeds groeiende.

Het project zal bijdragen aan de ontwikkeling van het district, wanneer de productie eenmaal goed op gang is gekomen. De extra productie zal arbeidsplaatsen creëren; een gat helpen dichten in de voedselvoorziening en op lokaal niveau onderdeel worden van de welvaartscreatie.