fbpx
Agrarisch Krediet Fonds wordt weer opgezet

GFC NIEUWS- Het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) zal weer worden opgezet en voorzien van middelen.

Dit in verband met stimuleringsmaatregelen die de regering zal treffen om de productie te faciliteren en importcomponenten lokaal te produceren. President Chandrikapersad Santokhi zei in zijn Jaarrede dat daadwerkelijke economische stabiliteit alleen gerealiseerd kan worden, door de productiviteit en de verdiencapaciteit van onze economie te verruimen en te versterken. Volgens hem kan de crisis onder controle gekregen worden door gerichte maatregelen te treffen.

Het staatshoofd geeft aan dat de productie in de agrarische sector in 2021 wordt verhoogd. Dit zal leiden tot meer werkgelegenheid en export. Er zal op niet al te lange termijn, een besluit genomen worden over de toekomst van het bacovenbedrijf FAI. Er wordt gewerkt aan plannen voor product diversificatie en participatie van nationale en internationale investeerders.

In de rijstsector zullen de pompen te Wakay en Wageningen worden hersteld, om te zorgen voor voldoende irrigatiewater voor de rijstteelt. Het areaal Prins Bernhardpolder zal weer worden ingezet voor de productie van goed zaaizaad, in samenwerking met het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum, ADRON.

Er komt een Productschap Rijst, en er wordt gestart met een laboratorium voor bodemonderzoek. Dit project zal worden gefinancierd uit de restmiddelen van het door de Islamic Development Bank (IsDB) gefinancierde Reverse Linkage-project met Maleisië.

In 2021 wordt ook concreet gestart met groente-export vanuit Nickerie naar Barbados, wat tot meer export moet leiden naar Caricom-landen. De visserijsector wordt verder geordend en het verwerken van visafval tot grondstof voor veevoer wordt bevorderd.

In de houtsector zullen stappen gezet worden voor een duurzame houtexploitatie, waaronder het opzetten van oogst- en controlemechanismen en herbeplantingstechnieken. Scherpe controle op houtwinning, registratie en de afdracht van belastingen zullen nog dit jaar worden opgepakt.

Ook in deze sector zal begonnen worden met het stimuleren van lokale verwerking om de export van rondhout geleidelijk aan te verminderen.

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…