fbpx

“Agrarisch Industriepark is honderd procent staatsbedrijf”

GFC NIEUWS- Het door de regering op te zetten Agrarisch Industriepark is een honderd procent staatsbedrijf.

Dit Industriepark dat met kennis van de LR Group uit Israël zal worden opgezet, heeft volgens vicepresident Ashwin Adhin logischerwijs daarom ook een staatsgarantie nodig.

Adhin zei het voorgaande afgelopen week in het parlement na opmerkingen van parlementariër Ashiskumar Gajadien tijdens de plenaire behandeling van de initiatiefwet tot wijziging van de Wet op de Staatsschuld.

Adhin zei dat het Industriepark ook alle financiering kan krijgen. Volgens hem wordt hiermee voor de hele landbouwsector geïnvesteerd, terwijl voor het industriepark na vijf jaren de optie aanwezig is volledig of deels te privatiseren.

In het project zal een lening van 66 miljoen euro worden gestopt en de vice president vroeg zich af of er ooit in de geschiedenis een regering is geweest die zo een bedrag voor de landbouw én de landbouwers heeft gegeven.

De vicepresident merkte op dat het agrarisch industriepark tot diversifiëring van de economie zal leiden. Het is een honderd procent staatsbedrijf waarvan de LR Group uit Israël, als kenniseconomie, voor vijf jaren in investeert met zijn expertise en technologie.

BEKIJK OOK
ILO hoort aandachtspunten stakeholders Brokopondo aan

LR Group zal dus voor vijf jaren het management hebben, aangevuld met Surinaamse deskundigen. Het gaat om ruim 1200 landbouwers waarmee er een contract zal worden gesloten en het bedrijf ontvangt netto 25% nadat alle boeren zijn uitbetaald.

Adhin gaf te kennen dat deskundigen uit Israël de komende week in Suriname arriveren en een uitgebreide presentatie over het project zullen houden voor het parlement en overige actoren.

Vijf jaar nadat het agrarisch industriepark van de grond is gekomen in Suriname zal men vertrekken, maar niet alvorens Surinamers getraind zijn om zelf aan de slag te gaan. Dit zal via een op te richten Center of Excellence gebeuren.

Adhin gunt de regering de landbouwers deze ontwikkeling. Hij zegt dat landbouwers lang genoeg onder druk zijn geweest, terwijl tussenhandelaren of opkopers altijd hun marges bepaalden.

Hij zegt dat de onderdrukking van de kleine landbouwers ergens gaat stoppen en dat de doorbraak zal plaatsvinden.

De regeringsfunctionaris garandeert een succes van het agrarisch industriepark.