Afzet Surinaamse rijst tot 2021 gegarandeerd

GFC NIEUWS- Met de overeenkomst tussen de regeringen van Suriname en Venezuela voor de export van 30 duizend ton witte rijst is de afzet van rijst uit Suriname tot 2021 gegarandeerd.
Zaterdag is een aanvang gemaakt met het beladen van het tweede schip met rijst voor de republiek Venezuela.
Voor deze gelegenheid is behalve minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij en zijn staf ook ambassadeur Ayerin Yesenia Flores Rivas van Venezuela naar Nickerie afgereisd.
Volgens Parlementariër Rashied Doekhie moet de gegarandeerde export vooral de boer ten goede komen. De parlementariër gaf aan dat een betere prijs voor de exportrijst zeker zal doorwerken op de prijs die boeren voor hun product zullen ontvangen. Met de tweede verscheping is er nu bijkans 5000 ton rijst naar Venezuela vervoerd.
Volgens regeringsadviseur Ramon Abrahams die belast is met de export betekent dit dat de boeren in Nickerie genoeg zullen moeten produceren om de overige 25000 ton voor export te kunnen halen.
Door deze gegarandeerde afzet kunnen boeren reeds aan het eind van dit seizoen rekenen op een opkoopprijs van natte padie van 79 kg minimaal SRD 110 per baal ontvangen.
Het is de bedoeling dat hetzelfde schip die de rijst naar Venezuela vervoert terug zal keren met kunstmest voor de rijstsector. Hiermee is ook de voorziening van deze belangrijke input voor de sector gegarandeerd.
Parmessar zegt dat de export naar Venezuela het bewijs dat er voor onder andere de rijstsector goed beleid wordt gemaakt omdat de afzet van het product en de continuïteit van input hiermee voor de komende tijd zijn veilig gesteld.
De bewindsman bracht in herinnering dat een zak kunstmest 6 maanden geleden nog voor SRD 225 werd verkocht en is deze al geruime tijd gedaald naar SRD 16.
Wanneer straks ureum is aangevoerd, zal deze prijs voor het komende inzaaiseizoen maximaal SRD 150 bedragen.

Overige berichten