Afvallige Saoedische moslima vreest voor haar leven, wil nooit meer terug naar Saoedi-Arabië

De Verenigde Naties (VN) onderzoekt de asielaanvragen van Rahaf Mohammed al-Qunun, de 18-jarige vrouw die zich in een Thai’s hotel verschanste omdat zij niet terug wil naar haar geboorteland Saoedi-Arabië. Zij vreest voor haar leven als zij naar huis gaat.

Rahaf glipte weg toen zij met haar familie Koeweit bezocht. Zij wilde naar Australië om daar asiel aan te vragen, maar werd bij een overstap in Bangkok onderschept.

Zij beweert dat haar paspoort en ticket in beslag zijn genomen door een Saoedische diplomaat, die haar wilde dwingen met het eerstvolgende vliegtuig terug te vliegen naar Koeweit.

De vrouw sloot zich vervolgens op in een kamer van een hotel op de luchthaven en wilde alleen naar buiten komen voor een ontmoeting met functionarissen van de VN.

Al-Qunun zegt dat haar leven gevaar loopt in Saoedi-Arabië omdat zij de islam publiekelijk heeft afgezworen. Dat is in haar land illegaal en kan met de dood worden bestraft, zegt zij.

In een vergelijkbare zaak in 2017 werd Dina Ali Lasloom tegengehouden op de Filipijnen toen zij probeerde te vluchten naar Australië. Zij werd gedwongen terug te keren naar Saoedi-Arabië; daarna werd nooit meer iets van haar gehoord.

Overige berichten