fbpx

"Afro-Surinamers moeten hun plek innemen"

GFC NIEUWS- “De Afro-Surinamers, moeten hun plek innemen, de voorouders van deze groep hebben in het verleden verschrikkelijke onderdrukte tijden meegemaakt in Suriname.”
Dat kwam woensdag naar voren bij de herdenking van 157 jaar afschaffing van de slavernij. De nieuwbakken voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Ronnie Brunswijk, heeft een bloemenhulde gebracht bij het standbeeld van Kwakoe te Ondrobon.
Ondanks de herdenking dit jaar niet feestelijk kan worden gevierd als gevolg van de coronapandemie, zegt de parlementsvoorzitter dat “we in de geest en gedachten, deze dag kunnen vieren en bezinnen.”
“A keti koti keba, maar toch is er in Suriname nog steeds in een bepaalde onderdrukking, laten we ons een vrij mens voelen. Onze voorouders zijn allemaal hiernaartoe gehaald, maar alleen de voorouders van de Afro-Surinamers zijn tot slaaf gemaakt.”
Voorzitter Brunswijk zegt dat het belangrijk is dat er gewerkt wordt aan de eenheid en bundeling, maar samen met de andere bevolkingsgroepen die hiernaartoe zijn gehaald. Gezien de natuurlijke hulpbronnen, die Suriname bezit zoals water, goud, hout en olie, zou het land veel verder moeten zijn wat betreft ontwikkeling.
De DNA-voorzitter is de organisatie, Federatie Fu Afrikan Srananman, zeer erkentelijk dat ze hun schouders elk jaar onder het werk zetten om onder andere deze dag te herdenken.