fbpx
“Afro-Surinamers moeten hun plek innemen”

GFC NIEUWS- “De Afro-Surinamers, moeten hun plek innemen, de voorouders van deze groep hebben in het verleden verschrikkelijke onderdrukte tijden meegemaakt in Suriname.”

Dat kwam woensdag naar voren bij de herdenking van 157 jaar afschaffing van de slavernij. De nieuwbakken voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Ronnie Brunswijk, heeft een bloemenhulde gebracht bij het standbeeld van Kwakoe te Ondrobon.

Ondanks de herdenking dit jaar niet feestelijk kan worden gevierd als gevolg van de coronapandemie, zegt de parlementsvoorzitter dat “we in de geest en gedachten, deze dag kunnen vieren en bezinnen.”

“A keti koti keba, maar toch is er in Suriname nog steeds in een bepaalde onderdrukking, laten we ons een vrij mens voelen. Onze voorouders zijn allemaal hiernaartoe gehaald, maar alleen de voorouders van de Afro-Surinamers zijn tot slaaf gemaakt.”

Voorzitter Brunswijk zegt dat het belangrijk is dat er gewerkt wordt aan de eenheid en bundeling, maar samen met de andere bevolkingsgroepen die hiernaartoe zijn gehaald. Gezien de natuurlijke hulpbronnen, die Suriname bezit zoals water, goud, hout en olie, zou het land veel verder moeten zijn wat betreft ontwikkeling.

De DNA-voorzitter is de organisatie, Federatie Fu Afrikan Srananman, zeer erkentelijk dat ze hun schouders elk jaar onder het werk zetten om onder andere deze dag te herdenken.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…