Afrikanen voelen zich niet meer veilig in India

Na een jaar in India kent Zaharaddeen Muhammed genoeg Hindi om te begrijpen wat bander betekent: aap.

Het ergste vindt hij niet de dagelijkse denigrerende opmerkingen, of de persoonlijke hygiëne, het ongevraagd aanraken van zijn haar of het eindeloze staren.

Wat hem doet twijfelen of het verstandig was zijn studie aan de universiteit in Nigerie te onderbreken voor een tweejarige mastersopleiding in chemie aan de Noida International University, is dat hij geen contact kan krijgen met Indiërs.

Zaharaddeen kwam naar India omdat hij een groot fan van Bollywood is, verklapt hij. Hij kwam niet zozeer voor de universiteit, “want er zijn voldoende goede universiteiten in mijn eigen land.”

Hij wilde vooral de andere cultuur leren kennen en in contact komen met de mensen. Hij heeft wel dagelijks contact met studenten uit andere landen, maar geen van deze ontmoetingen leidde tot vriendschappen.

De Nigeriaanse student zegt dat hij niet wil generaliseren en benadrukt dat de meeste Indiase mensen, op een enkele slechte ervaring na, goede mensen zijn.

Aanvallen

Maar vorige maand deed hij mee aan een protestdemonstratie van de Associatie van Afrikaanse Studenten in India, omdat Afrikaanse studenten zich niet langer veilig voelen in India: “Wij hebben continu te maken met racisme”, stond in de aankondiging.

In mei werd de Congolese leraar Masonda Kitanda Olivier doodgeslagen in Delhi. Een week later werden zes Afrikanen, waaronder twee vrouwen en een priester, aangevallen door mannen cricket bats.

Eerder dit jaar werd een studente uit Tanzania geslagen en werden haar de kleren van het lijf gerukt door een woedende menigte, nadat een Soedanese student – die zij niet kent – een dodelijk ongeluk had veroorzaakt.

In elk van deze gevallen zei de politie dat er geen sprake was van racisme. Maar voor de studentenassociatie is het tijd geworden de zaak naar een hoger niveau te tillen.

Overige berichten