Afdeling NICU neemt weer baby’s op

De zorgprotocollen, Infectie Preventie en Controle (IPC) procedures en de hygiëne normen op de afdeling NICU van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn de afgelopen dagen geëvalueerd. Na schoonmaak werkzaamheden, de bovengenoemde evaluaties, verscherpte controles en het feit dat er geen nieuwe infectie- of nieuwe overlijdens gevallen zijn, is de afdeling vorige week veilig verklaard voor nieuwe opnames.

Intussen liggen veertien baby’s op de Nicu afdeling voor intensieve zorg. Het in een relatief korte tijd sterven van 9 van de 13 geïnfecteerde baby’s in het AZP was meer dan genoeg reden voor het Ministerie van Volksgezondheid om een onderzoek in te stellen. Tijdens een persconferentie gaf de minister van Volksgezondheid aan mediawerkers een update over de resultaten van het onderzoek.

Na het technisch onderzoek geleid door het multi-disciplinair team van het AZP, met ondersteuning van technische experts van de Pan American Health Organisation (PAHO), kan geconcludeerd worden dat zes vroeg geboren baby’s, als gevolg van een infectie door de Serratia Marcescens bacterie, zijn komen te overlijden.

In totaal zijn zes van de dertien baby’s, waarvan de bacterie in de bloedbaan is gevonden, overleden aan de gevolgen van deze infectie. Van de drie overige baby’s die zijn overleden is dit verband niet gelegd.

Er is geen bron van infectie komen vast te staan na het onderzoek. Uit voorzorg zijn een aantal maatregelen getroffen, waarna er geen nieuwe infecties hebben plaatsgevonden en geen baby’s meer zijn overleden.

De PAHO – deskundigen zullen op kort termijn het definitief verslag afronden waarna het ministerie van Volksgezondheid de aanbevelingen zal implementeren.(GFC)

Overige berichten