fbpx
Administratie Covid-19-Noodfonds spoorloos op Financiën

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft tot nu toe geen enkele administratie rond de uitvoering van het Covid-19-Noodfonds kunnen achterhalen op het departement.

het Covid-19-Noodfonds – waarin een bedrag van SRD 400 miljoen is opgenomen – werd door de vorige regering ingesteld na de afkondiging van de Wet Uitzonderingstoestand Covid-19.

Volgens Achaibersing beschikken de staf en de directie van het ministerie over geen enkele informatie over het fonds. Dit omdat de opdrachten tot betaling door de voormalige Financiënminister, Gillmore Hoefdraad, rechtstreeks gegeven werden aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de kassier van de staat.

“De CBvS beschikt wel over de mutaties, dus we kunnen zo wel onderzoeken naar waar de gelden zijn gegaan”, zegt Achaibersing. “Echter, de CBvS heeft de bevoegdheid niet om opdrachten te beoordelen. Ze moeten alleen de betalingen doen.”

Volgens Achaibersing is er nog SRD 110 miljoen over uit het fonds. “We hebben hiermee niet veel rek en hopen het tot 9 augustus te halen, wanneer de Wet Uitzonderingstoestand vervalt. Daarna moet er een nieuw fonds komen of dit worden aangevuld.”

De minister gaf verder aan dat alle ingediende facturen tot nu toe betaald zijn geworden. “De vraag is of ze correct en rechtsmatig zijn.” De minister heeft een aantal nieuwe betalingen aangehouden, omdat hij de facturen eerst wilt laten onderzoeken.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…