fbpx

Adhin woont 40ste vergadering van staatshoofden en regeringsleiders bij

Een delegatie met aan het hoofd vicepresident Ashwin Adhin zal de 40ste vergadering van staatshoofden en regeringsleiders van Caricom bijwonen.

De vicepresident vertegenwoordigt president Desiré Bouterse tijdens deze meeting, welke gehouden wordt van 3 tot 5 juli in St. Lucia.

Voorafgaand aan de ontmoeting hebben alle leiders van de Caricom-landen een interview afgestaan over het portfolio dat zij overzien binnen de Caribische Regio. De interviews zijn bedoeld om het Caricom-beleid dichterbij de bevolking te brengen en worden voorafgaand aan de bijeenkomst via de Caribische media uitgezonden.

President Bouterse heeft bij zijn interview gesproken over de portfolio Gemeenschapsontwikkeling en Culturele Samenwerking welke Suriname overziet. Hierbinnen vallen de deelgebieden cultuur, gender, jeugd en sport.

In het vraaggesprek zei president Bouterse dat hij het een privilege vindt dat Suriname dit portfolio coördineert, omdat het de belangrijkste elementen voor de regionale ontwikkeling heeft.

De president stelde dat we met name de jongeren binnen de regio, erkenning moeten geven voor hun belangrijke bijdrage aan het bevorderen van een regionale identiteit door de vele prestaties op het gebied van sport en kunst.

Over gender zei het staatshoofd dat vrouwen behalve binnen onze families ook binnen de economische vooruitgang een steeds grotere rol spelen, door onder ander hun rol in bedrijvigheid. De president roep Caricom op om de 2030 Sustainable Development Agenda verder uit te voeren, zodat met name vrouwen en meisjes verder worden versterkt.

Op de vraag waarom de President zoveel nadruk legt op jongeren en jongerenparticipatie in de regio, antwoordde President Bouterse dat meer dan 60% van de populatie binnen Caricom uit jongeren bestaat. “Zij moeten derhalve een rol spelen in alle sectoren”.

De president wijdde uit door te stellen dat jongeren het hart vormen van de nieuwe sectoren in onze globaliserende wereld, zoals de creatieve en culture sectoren (ICT, entertainment en design). Deze factoren zullen steeds belangrijker worden in de regionale economieën. “Jonge mensen zijn innovators, bij ons hebben zij derhalve functies in het parlement, in mijn kabinet en andere vooruitgeschoven posities”, stelt president Boutere over Suriname.

President Bouterse roep zijn collega’s op om meer te investeren in het betrekken en inspireren van jongeren en jong leiderschap, als basis voor een inclusieve regionale gemeenschap.

“In 2020 gedenken we dat 10 jaar geleden het Eye on the Future Report werd uitgebracht”, dit rapport is mede door jongeren van de CARICOM geschreven, “ik pleit er sterk voor dat we de waardevolle aanbevelingen uit dit rapport allemaal implementeren”, aldus het staatshoofd aan zijn collega’s.

“Tevens roep ik op tot meer en structurele betrokkenheid van jongeren op de hoogste niveaus van beleid. Als leiders moeten wij de Champions for Youth zijn”.

Overige berichten