Adhin: meer verworvenheden in Jaar van het Varken

Vicepresident Michael Ashwin Adhin is ervan overtuigd dat in het Jaar van het Varken er nieuwe verworvenheden zullen zijn binnen de samenwerking tussen Suriname en China.

“Tegelijkertijd zullen wij streven naar verdere behoud en versterking van de bilaterale samenwerking”, aldus de vicepresident. Hij heeft op dinsdag 5 februari tijdens de Chinese Nieuwjaarsreceptie in Chi Min president Desiré Bouterse vertegenwoordigd.

De vicepresident benadrukt dat de regering landelijk maatregelen treft om het veiligheidsgevoel steeds meer te verbeteren en te waarborgen. Hij zegt dat er intussen een aantal zaken zijn opgelost door het Safe Cityproject, welke is gefinancierd door China.

Het project heeft zich binnen een maand reeds bewezen. Na 300 camera’s te hebben geïnstalleerd in Paramaribo, zullen nu ook Wanica en Albina worden voorzien. Verder zegt hij dat de mobiliteit van de politie verhoogt zal worden, met de aanschaf van 200 voertuigen. Hij reageert hiermee op de bezorgdheid van de Chinese gemeenschap op het veiligheidsgevoel in de samenleving.

Suriname is het enige land op het westelijk halfrond dat het Chinees Nieuwjaar heeft uitgeroepen tot nationale feestdag. “Dit is een uniek gebeuren.” De Chinese ambassadeur Liu Quan en voorzitter Chen Jin Hua van de vereniging Fa Tjauw Song Foei typeren dit als een teken van erkenning. Ze zijn president Bouterse heel dankbaar daarvoor.

Suriname heeft in samenwerking met China verschillende projecten uitgevoerd die hun nut steeds hebben bewezen. “Dit alles in het belang van wederzijdse gemeenschappen.” Hij noemt onder andere infrastructurele- en ICT-projecten, alsook scholarships.

De regering van Suriname ondersteunt One Belt, One Road initiatief, van China. “Dit vanwege de verbetering van connectiviteit, het stimuleren van internationale handel en economische groei en bloei die hiermee tot stand komen.”

De regering heeft uit goede wil besloten 50 hectare grond beschikbaar te stellen voor de Chinese gemeenschap. De bestemming is voor religieuze doeleinden, om een tempel op te zetten en voor ceremoniële activiteiten.

“Als u instemt met de locatie, kan het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Grond- en Bosbeheer aan de slag om zaken in orde te maken,” gaf Adhin aan tijdens zijn uitspraak.

Overige berichten