fbpx

Adhin: Kosten om Suriname te representeren altijd minimaal

GFC NIEUWS- De kosten van regeringsdelegaties om Suriname zo representatief mogelijk te vertegenwoordigen in het buitenland zijn volgens vicepresident (vp) Ashwin Adhin altijd minimaal.

De vp zegt naar aanleiding van berichten in de media over vermeende hoge kosten voor zijn reis naar de 74ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat deze juist honderden malen minder zijn dan wanneer de som van de presidenten en andere regeringsvertegenwoordigers die hij in de VN zal ontmoeten, naar Suriname zouden komen.

Per persoon zouden de kosten al tussen de SRD 1 en 2 miljoen liggen waarbij het de Staat tezamen zo een SRD 20 tot 30 miljoen zou kosten om de buitenlandse delegaties hier te ontvangen. Het gaat om Het maximaliseren van onze aanwezigheid ten bate van het Surinaams belang.

Adhin zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken efficiënt is geweest door in New York een wat grotere kamer met vergaderruimte te boeken die gebruikt zal worden voor relevante meetings, die de Surinaamse delegatie met bevriende naties of partners zal moeten hebben.

Hier is er sprake van een kamer met vergaderruimte, voor circa 3000 USD per dag. De tarieven voor kamers kunnen gedurende de high level week van de jaarvergadering van de VN tot zelfs 7000 USD per dag oplopen.

De Surinaamse delegatie zal gedurende de jaarvergadering onder meer ontmoetingen hebben met notabelen en heeft daarnaast ook In de planning enkele overeenkomsten te tekenen.

De deskundigen van het ministerie adviseren dan ook dat het geheel in een representatieve ruimte geschiedt, waarin het Surinaams team, mede bestaande uit minister Yldiz Pollack-Beighle, ambassadeurs overige diplomaten en ondersteunende personen, bilaterale afstemmingsontmoetingen kunnen hebben en of meetings met delegaties van andere landen.

BEKIJK OOK
Toeloop van patiënten met verschijnselen rotavirus bij RGD-poliklinieken

Volgens Adhin zijn op deze manier de kosten honderden malen minder dan wanneer alle ontmoetingen apart zouden worden gedaan. Het voordeel is dat de meeste notabelen toch al op locatie zullen zijn in verband met VN meetings.

De Surinaamse delegatie onder leiding van Adhin verblijft acht dagen in de Verenigde Staten.

Gedurende deze high level periode vinden er ongebruikelijk veel High Level vergaderingen plaats.

Ingaand op de tarieven voor accommodaties benadrukt de regeringsfunctionaris dat het om de prijzen van New York zelf gaat. “Het staatshoofd moet vertegenwoordigd worden en dat dient op een correcte manier en met de minimale faciliteit voor vergaderingen, gedaan te worden”, aldus de vicepresident.

Adhin pareert de kritiek dat het om geld van de belastingbetaler gaat niet. “Wij doen het voor de belastingbetaler, voor elke burger”.

Volgens de vp is het de plicht van elk land om geopolitiek te bewegen. “Je moet zelf ook je stem laten horen zodat je in situaties kan steunen op andere landen. Ook wanneer je punt moet maken in de VN moet je daar zijn”, reageert de vicepresident op het belang van de aanwezigheid van de Surinaamse delegatie op de 74ste AVVN.

Suriname zal tijdens deze vergadering standpunten innemen met betrekking tot de actuele internationale vraagstukken, waaronder klimaatverandering en de toenemende potentiële bedreigingen voor vrede op het Zuid-Amerikaanse continent en in het Caraïbisch Gebied.

Adhin zal de Algemene Vergadering op 26 september toespreken.