fbpx

Actoren eens over spreiding activiteiten jaarwisseling

GFC NIEUWS- Om een crowd clash oftewel botsing van menigten te voorkomen, hebben actoren die belast zijn met activiteiten rond de jaarwisseling overeenstemming bereikt om de festiviteiten verspreid te houden.

Districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo Noord zegt dat de podia dit jaar op verschillende plekken zullen staan en anders geplaatst zullen worden. De burgervader had woensdag een ontmoeting met diverse actoren over de voorbereiding op de activieiten rond de jaarwisseling.

Partijen hebben zich ervan verzekerd dat de activiteiten op 31 december om 17.00 uur afgerond worden en dat er verkocht noch muziek afgespeeld wordt. Volgens de districtscommissaris is dit vooral bedoeld zodat er voldoende tijd en ruimte is om de stad wederom schoon te krijgen.

Dc Nerkust zegt na eigen waarnemingen tijdens voorgaande jaarwisselingen met organisatoren gesproken te hebben om hun plek een beetje anders te kiezen. “Het lijkt aardig te lukken, de mensen gaan mee”, aldus de burgervader die benadrukt dat er altijd verschillen schijn, maar dat partijen hier wel uitkomen.

De districtscommissaris merkt op dat de pagara-estafette ook enige verandering heeft gebracht. Waar bedrijven elkaar vroeger probeerden af te troeven, gebeurt dat nu grotendeels centraal in de binnenstad.

Nerkust zegt dat men soms probeert bij het oude te blijven, maar merkt op dat de veiligheid van de bezoekers voorop staat. Hij geeft als boodschap mee dat men tijdens de jaarwisseling vooral niet te diep in het glaasje kijkt en ruzie vermijdt.

BEKIJK OOK
Internationale schietwedstrijden gehouden te Para

De Surinaamse Centrale Ambulance Dienst 117 is een van de actoren die ook aanwezig was in de meeting met de burgervader. Directeur Roel Brug spreekt van een grote uitdaging jaarlijks voor de hulpdiensten. Zijn organisatie is samen met de overige actoren al vanaf 1 december gestart met de logistieke voorbereidingen.

Brug benadrukt dat er tijdens de jaarwisseling vooral veel gedronken wordt en ook drugs gebruikt wordt. De hulpdiensten zijn dan ook voorbereid om waarnodig mensen op te vangen. Er wordt samengewerkt met de politie, brandweer en beveilingsdiensten zodat alles veilig verloopt.

De ambulancedienst zal haar wagenpark inzetten. Er zullen 7 dienstauto’s in de binnenstad klaar staan, waarvan drie ambulances verspreid over drie posten. Verder zijn er vier medische posten gepland bij Chees, Dresscode, Parbo Bier en Krasnapolsky.

Brug adviseert personen die niet tegen rook kunnen, liever het centrum mijden. Ook ziet hij niet graag dat mensen zich met kinderen in stootwagens in de drukte begeven.

Verder vraagt hij dat de routes naar de ziekenhuis vrij worden gehouden voor de ambulances met dienverstande dat mensen hun auto thuis laten of niet daarmee in het centrum komen.

De 117-directeur benadrukt dat de ambulancedienst niet aansprakelijk gesteld kan worden mocht er door een ambulance schade worden aangericht aan een privévoertuig.