fbpx

Actieplan vanwege strenge aangepaste EU-exportregelgeving in volle gang

GFC NIEUWS- De landbouwers van Houttuin, Wanica zijn gestart met een driedaagse Goede Agrarische Praktijken (GAP) training.

De groep van 20 landbouwers van Wanica-B is de vierde groep die deze GAP-training volgt.

Landbouwvoorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben binnen korte tijd aan een aantal landbouwers uit verschillende ressorten deze bijzondere training overgedragen.

De ressorten die afgerond zijn: Wanica-C (Santodorp en omgeving), Wanica-B (Kwatta en omgeving) en Saramacca (Uitkijk en omgeving).

GAP is van enorm belang voor de garantie voor het produceren van veilig voedsel voor de gemeenschap, zowel lokaal als buiten Suriname.

In het kader van de strengere en aangepaste exportregelgeving van de Europese Unie (EU) werkt het ministerie van LVV met alle stakeholders samen aan het afwerken van een pakket aan maatregelen.

Het National Plan Protection Organisation (NPPO), onder leiding van de Interm Manager, Imana Power, die is opgericht om het geheel te coördineren met betrekking tot de nieuwe exportregels van de EU, is nog steeds bezig zaken te ordenen.

BEKIJK OOK
Btw zal geen kostprijsverhogend, maar wel inflatoir effect hebben

De GAP-training is daar een onderdeel van en is in volle gang. De aangepaste Plantenbeschermingswet van 1965 is reeds ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA) ter behandeling.

De keuringsinspecteurs van LVV zijn bezig met 100% controle op de exporteren fruit en groente. De NPPO heeft ook de pre-audit dossier bij de EU ingediend op 22 augustus.

De landbouwers krijgen bij de afronding van de training een GAP-certificaat. Naast de GAP certificering, wordt ook gewerkt aan een productencode en een tracking systeem.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft de GAP-trainingen voor de boeren vereist nadat bekend werd dat Suriname deels van haar exportmarkt voor groenten en fruit naar de EU dreigt te verliezen, vanwege het voorkomen van schadelijke organismen op exportproducten. “We werken allen samen naar de zekerheid van gezond en veilig voedsel”, aldus Parmessar.