fbpx

Actief molecuul van bietensap verhoogt spierkracht tijdens het sporten aanzienlijk

GFC NIEUWSREDACTIE- Een recente studie wijst uit dat het consumeren van voedingsnitraat, het actieve molecuul in bietensap, leidde tot een aanzienlijke verbetering van de spierkracht tijdens fysieke activiteit.

Hoewel de voordelen van voedingsnitraat op lichaamsbeweging, waaronder een verbeterd uithoudingsvermogen en verhoogde prestaties met hoge intensiteit, goed gedocumenteerd zijn, hebben onderzoekers nog steeds veel te ontdekken over de mechanismen achter dit effect en hoe het lichaam ingenomen nitraat omzet in bruikbaar stikstofmonoxide voor cellen.

In een poging om deze kenniskloof te dichten, voerden onderzoekers van de Universiteit van Exeter en de National Institutes of Health in de VS een onderzoek uit waarin ze de verdeling van nitraat traceerden dat door tien gezonde vrijwilligers werd ingenomen in speeksel, bloed, spieren en urine.

De vrijwilligers ondergingen vervolgens een maximale beenoefening om te bepalen waar in het lichaam het voedingsnitraat actief was, waardoor inzicht werd verkregen in de onderliggende mechanismen.

OOK INTERESSANT
Korte nachtrust gelinkt aan bijna verdubbeld risico op verstopte beenslagaders

Een uur nadat het nitraat was ingenomen, werd de deelnemers gevraagd om 60 samentrekkingen van de quadriceps uit te voeren – de dijbeenspier actief tijdens het strekken van de knie – met maximale intensiteit gedurende vijf minuten op een trainingsmachine.

Het team vond een significante toename van de nitraatniveaus in spieren. Tijdens de oefeningen ontdekten onderzoekers dat deze nitraatboost een toename van de spierkracht van zeven procent veroorzaakte, vergeleken met wanneer de deelnemers een placebo namen.

Andy Jones, hoogleraar toegepaste fysiologie aan de Universiteit van Exeter, zei: “Ons onderzoek heeft al een grote hoeveelheid bewijs geleverd over de prestatiebevorderende eigenschappen van voedingsnitraat, vaak aangetroffen in bietensap. Opwindend genoeg biedt deze nieuwste studie het beste bewijs tot nu toe over de mechanismen achter waarom voedingsnitraat de menselijke spierprestaties verbetert. ”